pe?nomocnictwo adwokata

• Autor wątku Autor wątku magdalena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena123

Użytkownik
Odpowiedzi
159
Zamierzam wynajac adwotkata, narzecozny przebywa w ZK, a je nie jestem bliska osoba. Jego raodzice nie chca pomoc, czy istniej mozliwosc, by pelnomocnictwo podpisala babcia. Albo jakas inna droga by to pelnomocnictwo uzyskac?

Dla osoby pozbawionej wolno?ci kazdy moze ustanowic obronce.

Ale adwokat, by miec dostep do akt sprawy potrzebuje pelnomocnictwa, prawda? A ja mam z nim problem, jak pisalam powyzej. jakie sa sposoby na zdobycie pelnomocnictwa?

Skoro Pani narzeczony jest pozbawiony wolności, to może Pani udzielić adwokatowi tzw. pełnomocnictwa zastępczego. W praktyce sprowadza się to do tego, że Pani podpisuje pelnomocnictwo do reprezentowania narzeczonego dla adwokata, ten idzie do Prokuratury i składa to pelnomocnictwo, a następnie bierze zgodę na widzenie, idze do aresztu i od Pani narzeczonego bierze podpis na pelnomocnictwie wlasciwym. Następnie to pelnomocnictwo adwokat składa w Prokuraturze. I po problemie.

Jeśli podejrzany przebywa na wolności, to tylko on może ustanowić obrońcę. Jesli natomiast jest pozbawiony wolności to każdy może udzielić pełnomocnictwa zastępczego.
Fakt, iż jest Pani "tylko" narzeczoną nie ma tu najmniejszego znaczenia. W ten sam sposób może Pani udzielić pełnomocnictwa zastępczego dowolnej osobie poznawionej wolności - np sąsiadowi.

Dziekuje, a jak dlugo taki proces zdobywania pelnomocnictwa moze trwac?

magdalena ale skoro twój narzyczony jest juz w ZK bo mu odwiesili wyrok z pełonomcnictwem nie ma żadnego problemu u nas wyglądało to tak że byłam (tez nie jestem "z rodziny") u adwokata podałam dane itd podją sie sprawy w ciągu 2-3dni był juz u R w ZK na widzeniu i wzioł od niego pełnomocnictwo

Jesli dzisiaj pójdzie Pani do adwokata i udzieli mu pełnomocnictwa to będzie obrońcą narzeczonego od właśnie dzisiaj.

adwokat dała mi do wypełnienia formularz pełnomocnictwa, obawiam się tylko, że nie będe mogła go wnieść na salę widzeń. Chciałam dać narzeczonemu świadectwo pracy, ale nie pozwolili wnieść na salę... Istniej możliwość, by napisał on treść poełnomocnictwa i przesłał listem do adwokata? Czy takie ręcznie napisane pełnomocnictwo będzie ważne?

Pani może podpisać to pełnomocnictwo. Nie musi go w tym momencie podpisywać aresztowany.

Naprawde, adwokat powiedziała mi, że musi on podpisać :what:

To proszę powiedzieć adwokatowi, żeby przeczytał art.83 paragraf 1 zdanie 2 kpk.
Albo raczej wybrać innego adwokata.

Prosze mi jeszcze wyjasnić jedną kwestię. Mój narzeczony miał wiele spraw karnych, w róznych miastach. Były to wyroki zaoczne, narzeczony nie był na rozprawach. By dowiedzieć się czegoś więcej o tychże sprawach (przede wszystkim wyrokach) adwokat musi jeździć do tych wszystkich miast? Dodaktowo jeszcze dwie sprawy są w toku...

O zapadłych wyrokach najłatwiej jest się dowiedzieć uzyskując kartę karną.

Czy na karcie karnej znajdują się również kary grzywn?

Czy aby dowiedzieć się o toczonych postepowaniach trzeba udać się do prokuratury w mieście, w którym toczy się postepowanie?

Powrót