Pechowy zakup na Allegro- Czy przysługuje mi prawo zwrotu ?

• Autor wątku Autor wątku eredin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eredin

Witam Wszystkich,
dostałem dzisiaj zamówiony przeze mnie konwerter sygnału VGA. Niestety przez własne gapiostwo i niedopatrzenie, zakupiłem towar który nie zadziała do tego do czego mi go potrzeba. Dowiedziałam się o tym jednak dopiero po tym jak, urządzenie wyjąłem z pianki ochronnej, rozpakowałem jeden z kabli z zgrzewanej folii oraz jak je podpiąłem. Towar chciałbym zwrócić i odzyskać pieniądze. Jednak czy przysługuje mi prawo do zwrotu ? Towar chyba nie nadaje się do ponownej sprzedaży przez sprzedawce, więc czy ma prawo mi odmówić ? Nie kontaktowałem się z nim jeszcze w tej sprawie, ponieważ przewiduje jaką uzyskam odpowiedź...

Podstawowe pytanie - czy sprzedający to osoba fizyczna czy przedsiębiorca?

Odbiór osobisty możliwy jest w naszym sklepie we Wrocławiu przy ulicy Kolejowej 4, pod nasypem kolejowym naprzeciwko byłego Placu Targowego "Zielińskiego". Czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 10-18, sobota 10-14.

oraz Dane Firmy

Ryszard Krzyżanowski
PPHU DATEX
ul.Kolejowa 4
53-508 Wrocław
REGON: 930117297
NIP: 895-000-30-81

Wskazują chyba że to przedsiębiorca.

Kupiłem jako konsument, urządzenie mam do użytku własnego - Nie jestem przedsiębiorcą.
Zakupu dokonałem jak w temacie, przez allegro - Czyli na odległość według mnie.

A jak taki zwrot powinien wyglądać ? Możesz opisać to mniej więcej krok po kroku ?
Towar przyszedł do mnie listem poleconym priorytetowym, mam go odesłać tak samo ?

Wszystko zrozumiale napisane, tego właśnie szukałem. Dziękuje bardzo za szybko udzieloną pomoc, temat do zamknięcia.

Powrót