Pedofilia

• Autor wątku Autor wątku Makarov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Makarov

Witam was
Chciałem sie dowiedzieć jak wygląda aktualnie pedofilia w świetle prawa.
Szukałem informacji na ten temat, wikipedia podaje chyba przedawnione informacje.Ktoś mi mówił, że teraz każdy kontakt seksualny z osobą z nie ukończonym 15rokiem życia jest już pedofilią, wydaje mi się to trochę naciągane.Czy ja mając lat 19 mogę być pedofilem kochając się dajmy na to z 14latką?Czy gdybym był z nią w stałym związku prawo patrzyłoby na to inaczej?Wg. starej ustawy pedofilią jest kontakt seksualny z osobą poniżej 13roku życia.Nie znam się wcale na prawie, gubię się w tym. Uprzejmie proszę o pomoc i wytłumaczenie tego w miarę możliwości "na chłopski rozum".

Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.

Tyle przepis. A temat przenoszę na prawo karne.

Ale gdyby 15latek obcował płciowo z 14latka to byłaby pedofilia?
To się przecież kupy nie trzyma, jeśli mnie pamięć nie myli, wg starej ustawy powinno być 5lat różnicy między nimi, jak jest teraz?Wciąż tego nie rozumiem.Dziękuje za przeniesienie tematu

j.w.

Kodeks karny ni mówi o pedofilii.

Zresztą jakby 30latek obcował z 15 letką to tez trudno o pedofilli mówic.

za wikipedią:
Pedofilia – rodzaj parafilii seksualnej: stan, w którym jedynym lub preferowanym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest kontakt z osobami nie posiadającymi trzeciorzędowych cech płciowych.

ale to właśnie ponoć jest przedawnione...
już nic nie rozumiem ;/
jak to jest?;x

Tak, 15 latek uprawiający seks z 14 latką dopuszcza się czynu karalnego, realizującego znamiona z art. 200 kk. Odpowiada jak nielat. !7 latek już jak dorosły. Jesli 2 czternastoletnie osoby uprawiają seks, obie osoby odpowiadają.

Wydaje mi się, że bardziej odpowiadają ich rodzice niż oni sami.

USTAWA

z dnia 26 października 1982 r.

o postępowaniu w sprawach nieletnich.

a jesli ona ma 14 lat a on 19?odpowiadaja jej rodzice tez?co z nim?powiedzmy ze to jest staly zwiazek akceptowalny przez obie strony

facet dostaje zarzut z art. 200 &1 KK , a jesli nieletnia tego chciala to ona ma postępowanie o demoralizację przed Sądem Rodzinnym i Nieletnich

Prawo jest prawem i jeśli 17stolatek obcuje z 15stolatką która dopiero w danym roku skończy 15 lat jest przestępcą i grozi mu 12 lat więzienia, lecz jeśli 50letni facet obcuje z dziewczynka 15 lat ale skończone to już jest wszystko w porządku.

PARANOJA

Markiz32 napisał:
facet dostaje zarzut z art. 200 &1 KK , a jesli nieletnia tego chciala to ona ma postępowanie o demoralizację przed Sądem Rodzinnym i Nieletnich

Niekoniecznie od razu o demoralizację.
Taką sprawę akurat znam od podszewki - chłopak dostał wyrok 2 lata w zawiasach i kuratora na 5 lat. Wobec dziewczyny wszczęto sprawę o wydanie zarządzeń opiekuńczych, skierowano rodzinę na badania do RODK gdzie stwierdzono że zdemoralizowana nie jest (a jest tylko cwana juz i zna metody psychologow od podszewki) i ostatecznie skierowano dziewczyne po raz kolejny na terapię psychologiczną a rodzicom ograniczono władze rodzicielską. Efekt - młodzież nadal robi swoje juz bezkarnie bo dziewczyna skończyła 15 lat. I we wszystkim już ta smarkata czuje sie bezkarna a rodzicom śmieje sie prosto w nos.

Powrót