Pędzanie bydła

• Autor wątku Autor wątku arcyadam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arcyadam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Prosiłbym o porady dotyczące pedzania krów droga powiatową. Konkretnie problem polega w tym że, jeden z mieszkanców wsi gdzie moja babcia ma gospodarstwo uczepił się ,że babci stado mu ,,sra'' na ulicy i mu to przeszkadza. Dla ciekawości napisze, że cala wieś pędza tą sama drogą krowy, wszystkich tutejszych gospodarzy krowy chodzą obok podwurka tego człowieka któremu przeszadzaja krowie odchody, tyle ze problem jest w tym ,że ten człowiek uwzioł sie tylko na moją babcie ponieważ od lat żyja w konflikcie i po tym jak został sołtysem znajduje jakieś przepisy i dręczy moja babcie, inne krowy mu nie przeszkadzają tylko stado mojej babci. Jeździ po urzędach powiatowych dróg w tych sprawach, zostają przysyłane skargi z gminy na moja babcie, przyjeżdza policja, i tak dręczy mi ,,schorowana babcie''. Inni gospodarze za miast życzliwie stanać w obronie smieją się i cieszą z drugiej strony że do nich sie nie przyczepia. Powiedzcie mi jak to jest, z tym pędzaniem bydła, czy moja babcia ma obowiazek sprzatania po stadzie? skoro inni gospodarze też pedzają i nie sprzatają po swoich stadach. Co może grozić mojej babci gdyby on podał sprawe do sądu. Jak administracyjnie wybrnąć z tej sytuacji?? Proszę o porady

Art. 84 kw. Kto wbrew obowiązkowi nie oznacza w sposób odpowiadający wymaganiom i łatwo dostrzegalny, zarówno w dzień, jak i w porze nocnej, jakiejkolwiek przeszkody w ruchu drogowym, (...) jeżeli to może zagrozić bezpieczeństwu ruchu albo utrudnić ruch na drodze,podlega karze aresztu albo grzywny.
proszę następnym razem odpowiednio oznaczyć "przeszkode";)

To oczywiście był żart (przepraszam nie mogłem się powstrzymać) ;)
a tak na poważnie - należy zajrzeć do ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach Wg mnie zastosowanie znajdą nastepujące przepisy art. 5 ust.1 pkt 4 (wtedy sprząta Państwa sołtyś jako właściciel nieruchomości sąsiadującej z "chodnikiem" a także art.5 ust.4 pkt 3 (wtedy obowiązek sprzątnięcia spoczywa na zarządzie drogi). Skoro to jest droga powiatowa to nie zachodzi konieczność sprawdzania czy droga jest zaliczona do odpowiedniej kategorii dróg publicznych w drodze uchwały - tak przzyjmijmy) Proszę również zajrzeć do regulaminu utrymania czystości i porządku w Państwa gminie (jest to uchwała Rady Gminy - jej treść powinna być dostępna na stronie podmiotowej BIP Państwa Urzędu Gminy), ale w większości zapewne znajdzie Pan tam powtórzenie przepisów ustawy.

Powrót