Pęknieta Matryca w Telewizorze

• Autor wątku Autor wątku KarolPietrzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolPietrzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam !
Ostatnio zakupiłem na raty telewizor 47 calowy na stronie mediaexpert.pl Po około 2 tygodniach kurier DPD zawitał do moich drzwi (byłem w pracy) wiec pozostawił go dla mojej dziewczyny, ale nigdzie się nie podpisywała bo kolega zwiał do samochodu i pojechał w silną dall. Po powrocie z Pracy otworzyłem karton złożyłem stojaczek i zacząłem powoli podnosić karton od telewizora :< I zobaczyłem małą niespodzianka całą pęknięta matryce, trochę się zdenerwowałem zadzwoniłem do sklepu kazali dzwonić do DPD. Kurier przyjechał kolejnego dnia spisał protokół (ze karton był uszkodzony itd) słownie się przyznał że mogła się uszkodzić w transporcie bo miał za dużo przesyłek i telewizor położył w niewłaściwy sposób, powiedział że mam się skontaktować ze sklepem i ustalić kiedy zabiorą ten telewizor i nadadzą nowy..... wiec to zrobiłem ale nie miła pani mnie wyśmiała i kazała z tym iść do DPD .... Nie wiem co teraz robić czy ktoś pomoże ??

PS. Dodam że telewizor znajdował się pod łóżkiem z tego co mówił mi teściu. Kurier spisał protokół na podstawie naszych słów nic nie sprawdzał w kartonie, nawet nie podnosił dupska z siedzenia. Spisał podziękował i wyszedł

Ostatnia edycja:
Niestetey nie mam dobrych wiadomości.

Prawo przewozowe:
Art. 76. Przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:
4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.

Ale chwileczkę, mnie zastanawia czyj podpis znajduje się na dokumencie odbioru? Bo wg słów autora, jego dziewczyna nic kurierowi nie podpisała. No chyba, że jednak podpisała, tylko zapomniała się przyznać :) W to, że kurier zostawia sprzęt rtv trochę jednak kosztujący, bez podpisu odbiorcy jest trudne do uwierzenia.

Rzekomo ja odebrałem :< Tak to jest u nich czy dadzą dla ojca brata czy sąsiada i tak bym był ja.

2015-05-27
10:54:24
Przesyłka doręczona
Odbiorca: xXxXx Ja
ELK

Ostatnia edycja:
cedwah napisał:
Niestetey nie mam dobrych wiadomości.

Prawo przewozowe:
Art. 76. Przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:
4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.

Podpisu nie było tak jak i napisałem kurier zostawił telewizor w domu odrazu za drzwiami i poleciał dalej rozwozić paczki (Teściowa jak krzyknęła czy trzeba coś podpisać) odpowiedział nie trzeba

Art. 76. PP Przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:
2) zaniechano takiego stwierdzenia z winy przewoźnika

Spróbuj złożyć reklamację przewoźnikowi na podstawie powyższego przepisu.

Powrót