Pęknięty palec w pracy

• Autor wątku Autor wątku ewa1457
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa1457

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam w pracy spadł mi metalowy kontener na palca. Odrazu. Włożyłam go do woreczka z lodem i pojechałam do szpitala informując pracodawcę o zdarzeniu( zdarzenie wpisane do accident book) okazało się ze jest pęknięty. Nie wiem jakie prawa mi przysluguja mój ang jest kiepski a nie ufam kolegom rodakom. Gdzie udać się po pomoc? I co należy zrobić z tym zdarzeniem ? Czy mogłabym do kogoś napisać na priv? Od manager usłyszałam ze nie należy mi się chorobowe bo pracuje zaledwie miesiąc.

nie ufam kolegom rodakom

a pytasz na polskim forum? jesli odpowiem, to mi zaufasz ?

a tak szybko odpowiadajac:
to zalezy od okolicznosci wypadku... jesli chcesz sie starac o odszkodowanie bedziesz musiala udowodnic wine pracodawcy, np:
brak szkolenia (pracodawca wymagal od Ciebie czynnosci ktorych nie powinnas wykonywac)
razace zaniedbania ze strony pracodawcy (np niewlasciwe zabezpieczenie kontenera, nieprzestrzeganie przepisow bezpieczenstwa ktore byly lamane nagminnie etc)

Co do chorobowego - sprawdz umowe o prace. Jesli udowodnisz wine pracodawcy - chorobowe jak najbardziej Ci sie nalezy... Wiedz jednak, ze jesli jest to duza korporacja, bedzie ciezko...
Co powinnas zrobic jak najszybciej to zgromadzic wszystkie papiery dot. wypadku (powinno byc rozniez 'investigation'). Zglosic sie do firmy prawniczej ktora bedzie Cie reprezentowala i oceni czy nalezy Ci sie odszkodowanie... Pamietaj jednak, ze takie firmy sa nastawione na czysty zysk i jesli nie beda mialy przynajmiej 50% szans na wygrana po prostu sie nie podejma Twojej sprawy... No i od ewentualnej wygranej pobieraja dosc znaczny procent...

Znajdź firmę negocjującą odszkodowania za wypadki w pracy. Koniecznie mającą LLP w nazwie. Unikaj firm tóre nie są kancelariami prawników a pomagają uzyskać odszkodowania.

Pracodawca ma zapewne ubezpieczenie OC więc się nie zezłoszczą.

Zarzuć fotkę palca po wypadku z kontenerem :)

Powrót