Pełnoletnia córka wyjechala do anglii czy nadal musze płacić alimenty

• Autor wątku Autor wątku robi77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robi77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Od 2003 roku place alimenty zasadzone przez sad na corke z wolnego zwiazku.corka skończyła ponadgimnazjalna ekonomiczna szkołę zdobywając maturę. Potem mając 19 lat poszła do policealnej zaoczne 2 letniej.od września się nie uczyła teraz wyjechala do anglii i mieszka z chlopakiem.prosiłem aby przeslala mi dokument ze od września 2015 r się uczy i kontynuuje naukę. Oczywiście oznajmila ze tego nie zrobi.tylko teraz zapisze się do cooleeg. Ma teraz 22 lata czy mogę ubiegać się o zakończenie alimentacji..uważam że tym wyjazdem z polski udowodniła ze jest samodzielną. .nadmienię ze pracowała tu w Polsce na czarno albo umowy śmieciowe.dodam również ze bylem pewien ze po technikum poszła na studia.również oznajmiła mi ze awizo nikt nie odbierze i na sprawę do polski nie przyleci. .uważam że moja alimentacje dobiegła końca gdy zaczęła szkole zaczną i pracowała. .jakie mam szanse w sądzie. .mój dochód to 400 zł miesięcznie w chwili obecnej.żonaty jestem od 17 lat i mam 2 dzieci małoletnich.

Zlozyc pozew o zniesienie obowiazku wraz z zabezpieczeniem w postaci zawieszenia alimentacji. Dodatkowo wnosic o ustalenie wygaszenia z data wsteczna - dzien wyjazdu corki uzasadniajac, ze samodzielna jest od dnia zdobycia zawodu, ale moralnie czuje Pan ze zasadny jest zwrot od monentu kiedy jej mozliwosci zarobkowe wynosza kilka -kilkanascie tysiecy zlotych. Opisuje Pan swija sytuacje dodaje kosztorys swoich wydatkow i dochody. Wnosi Pan o ustalenie kuratora np. podajac dane jej matki uzasadniajac, ze corka odmawia podania aktualnego adresu oraz po rozmowie zapowiada celowe przedluzanie sprawy.

A czy jest to sprawa do wygrania czy raczej będą miały Panie następny powód do wyśmiewania się ze mnie i mojej rodziny..i jakimi mam podepszeć się punktami prawnymi,aby przekonac sąd.nie stać mnie na adwokata.
Dziękuję

Wzory pozwow w internecie. Nikt sie smiac nie bedzie. Tutaj raczej postepowanie "dziecka" jest skrajnie naganne. Spraw o zniesienie obowiazku na tego typu "dzieci" jest bardzo duzo w sadach. Sprawa do wygrania, a przy uporze z Pana strony to mozna nawet nakaz zwrotu uzyskac.
Ja podkreslilbym, ze dziecko nie ma predyspozycji do nauki co samo udowodnilo w ostatnich latach. Dodatkowo opisac, ze pracowalo okradajac podatnikow - wykazujac, ze jest zle przystosowane do zycia. Dalsza alimentacja nie jest zgodna z art 5kc (lamie zasady wspolzycia spolecznego).Dziecko nie doklada staran aby sie usamodzielnic, a dalsza alimentacja zbyt mocno obciaza Pana.
Jedyne pocieszenie, ze za kilka lat byc moze Pan bedzie mogl wystapic o alimenty od tego " dziecka".

Wczoraj wysłałem listem poleconym prośbę aby sama napisała pismo iż wyjechala i nie chce pobierać alimentow w liście przytoczył jej nasza rozmowę z portalu aby mieć dowód do sądu ze nie przyleci na sprawe itd..a co jeśli zapisze się do tego colleg i udokumentuje w sadzie ze się znowu uczy..czy to ze w anglii są stypendia i zasiłki dla Polaków może być argumentem w sadzie do zaprzestania placenia.
Dziękuję za odpowiedź. .

Pozwolę dodać sobie ze jej matka wyprowadzila się z ich domu po rozwodzie i wyjechala do innego miasta i żyje z konkurentem. Zostawiając tu corke.terax ona wyjechala do anglii a ja wysyłam alimenty przekazem właśnie na ich adres bo były wtedy zasadzone do rąk matki..pewnie babcia odbiera te alimenty i opłaca tu mieszkanie ..czy to tez mogę wspomnieć na sprawie.co x tymi pieniędzmi się dzieje..przepraszam za tyle pytań ale chciałbym być dobrze przygotowany..

Z Pana punktu nie ma znaczenia kto i co robi z kasa. Ja wrecz napisalbym, ze to corka nimi dysponuje, a komu i jak je przekazuje nie Pana sprawa.
Dla sprawy wazne jest np. ze matka zalozyla nowa rodzine pozostawiajac corke bez srodkow do zycia - warto podkreslic, ze Pan i Babcia utrzymywaliscie corke.
Nie ma tez znaczenia co corka wymysli dalej z nauka. W WB obowiazek alimentacji konczy sie w 16 urodzinny w szczegolnych przypadkach w 20 urodziny, to bym podkreslil w pozwie. Podkreslilbym ze nie dopelnia wzgledem Pana obowiazkow rodzinnych wynikajacych z KC.
Zwrocilbym uwage w pozwie ze koszt wyjazdu do WB tez nie jest niski, pomimo to corka miala pieniadze na mieszkanie, jedzenie, bilety.
Zwrocilbym tez uwage, ze corka tutaj nie miala ochoty na nauke- tryb zaoczny szkoly,dla osob pracujacych oraz ze posiada zawod. Dolaczylbym kilka ofery pracy i w pozwie napisal, ze corka w wyuczonym zawodzie moze zarobic od x do x zl, co pozwala na usamodzielnienie.

Ostatnia edycja:
Dziękuję ślicznie. .ale mam znowu następna okoliczność odezwała się dziś ze napisze do mnie prośbę ze z nowym miesiącem chce aby mój obowiązek alimentacyjny ustal.napisze w liście numer sprawy ostatniej ze skonczyla szkole ma zawod itd..ale nie odbierze awizo a nawet jak ktoś odbierze to na sprawe nie przyleci i w liście do mnie napisze żeby sprawa odbyła się zaocznie list oczywiście będzie z Angli wysłany do mnie.i co dalej.sad bez niej może odroczyc sprawe

Pan sklada pozew o zniesienie dolaczyc to oswiadczenie corki. Jesli Pan uwaza za sluszne to juz nie wplaca alimentow i zaznacza to w pozwie, ze ostatnie alimenty wplacil Pan w dniu x za miesiac y.
Corka moze odebrac, a nawet powinna pismo z sadu. Jesli poda Panu adres z Anglii to ten adres wskazuje Pan w pozwie.
Corka powinna dopiero po odebraniu pozwu ( wysle sad na wskazany adres) przygotowac pisemna odpowiedz do sadu. W niej podaje sie numer sprawy (tej o zniesienie) wnosi o zniesienie, wnosi sie o wydanie wyroku pod nieobecnosc strony oraz w razie koniecznosci o przesluchanie w trybie pomocy prawnej (konsulacie) na terenie WB.
Do odpowiedzi corka moze dolaczyc rowniez kopie tego swojego oswiadczenia, wazne aby opisala swoja sytuacje czyli ze skonczyla szkole i podjela prace. Sad moze zobowiazac ja do przedstawienia dochodow.

Ostatnia edycja:
Rozumiem..Tyle że ona twierdzi nadal iż nie pracuje..A jeśli odbierze pisma z sądu a na pozew nic nie odpisze? i na sprawe również się nie stawi.?

To co je i gdzie mieszka? Sad nie uwierzy w takie cuda.
Nawet jesli nic nie odpisze, to wazne zeby ktos odebral pismo, to przyspieszy to sprawe. Sad ma obowiazek dwa razy starac sie dostarczyc pismo. W tym momencie traktuje sie, ze pismo zostalo doreczone. Jesli nie odbierze i nie pozna Pan adresu zamieszkania w UK to jedyne co pozostaje to zlozyc wniosek o ustalenie kuratora do doreczen w postaci kogos z jej lub swojej rodziny.

Dziękuję ślicznie..Jutro piszę pozew.Jeśli bedę miał jakieś wątpliwości lub pytania pozwolę sobie napisać do Pana..
Jestem bardzo Panu wdzięczny bo nie wiedzialem jak się zabrać za tą sprawę.
Pozdrawiam.

Powrót