Pełnoletność a zwolnienia i usprawiedliwienia

• Autor wątku Autor wątku Forzie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Forzie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, jestem w 2 klasie technikum, jestem już pełnoletni (małe problemy rodzinne przez to ta rozbieżność lata - klasa) przyszedłem tutaj z zapytaniem czy jako uczeń pełnoletni mam już oficjalnie prawo usprawiedliwiać sobie nieobecności / zwalniać się z lekcji samodzielnie?
Jeśli tak to na jakiej zasadzie (który przepis o tym mówi?)

Regulamin szkoły. Nie musisz chodzić na lekcję bo jesteś pełnoletni. Nie musisz w ogóle do szkoły chodzić.

ejtykoles napisał:
Regulamin szkoły. Nie musisz chodzić na lekcję bo jesteś pełnoletni. Nie musisz w ogóle do szkoły chodzić.

Jednakże chcę, potrzebuję tylko przepisu który o tym mówi.
Nie chcę nadużywać mojego wieku w celu zwalniania się itp itd. potrzebuję tylko przepisu który mówi o tym, że faktycznie mogę i mam prawo do usprawiedliwania się / zwalniania się.

Odkopuję, ale może autorowi tematu się to przyda ;)

Prawo oświatowe:
Art. 99. Obowiązki ucznia określa się w statucie szkoły z uwzględnieniem obowiązków w zakresie:
1) właściwego zachowania podczas zajęć edukacyjnych;
2) usprawiedliwiania, w określonym terminie i formie, nieobecności na zajęciach edukacyjnych, w tym formy usprawiedliwiania nieobecności przez osoby pełnoletnie;
3) przestrzegania zasad ubierania się uczniów na terenie szkoły lub noszenia na terenie szkoły jednolitego stroju – w przypadku, o którym mowa w art. 100;
4) przestrzegania warunków wnoszenia i korzystania z telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych na terenie szkoły;
5) właściwego zachowania wobec nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz pozostałych uczniów.

Powrót