Pełnoletność po ślubie cywilnym. Co mi wolno ?

• Autor wątku Autor wątku SylwiaLusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SylwiaLusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam 17 lat i półtora miesiąca temu wstąpiłam w związek małżeński. Osiemnaste urodziny będę miała dopiero w lutym. Moje pytanie brzmi następująco,
Co mi wolno po uzyskaniu tej pełnoletności przed osiemnastym rokiem życia?
Bo sądząc po tym co zdążyłam zaobserwować to nawet karty bibliotecznej bez rodzica nie założę bo jestem niepełnoletnia..
Tak samo dowód, wymieniałam po ślubie bo zmieniłam nazwisko i Pani urzędniczka powiedziała mi że jestem nie pełnoletnia i dowód wyrobiła mi na 5 lat.. Mąż chciał założyć wspólne konto w banku i żebym miała swoją karte bo ciężko jest dzielić się jedną, i nie możemy bo jestem niepełnoletnia. Jedynie po przyjściu z rodzicem mogę założyć osobne konto.

Pomocy.

Wynika to wszystko chyba z niewiedzy osób, które spotykałaś...
Ty już z uzyskałaś pełnoletniość! Udokumentujesz to aktem zawarcia małżeństwa. Pani bibliotekarka po prostu pierwszy raz się widocznie spotkała z taka sytuacja jak Twoja.
Jedyne ograniczenia, które wciąż masz "jak małolata" dotyczą sytuacji, gdy w przepisie jest jasno mowa nie o pełnoletniości, ale o "ukończeniu 18 lat" (tak jest np. ze sprzedażą alkoholu!).
Tu masz pierwsze z brzegu wygooglowane: Jak uzyskać pełną zdolność do czynności prawnych? - Strona 2 - opinia prawna - Prawo cywilne - e-prawnik.pl

Wydrukuj sobie treść poniższych przepisów kodeksu cywilnego lub każ się z nimi zapoznać.

kodeks cywilny:
Przepis prawny:
art. 10
§ 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.

§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.
Przepis prawny:
art. 11
Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.

Powrót