Pełnoletność - prawa szkolne

• Autor wątku Autor wątku Bizon1410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bizon1410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, niedługo skończę osiemnaście lat a co za tym idzie będą przysługiwały mi dodatkowe prawa i wiadoma odpowiedzialność za siebie. Zawsze byłem zwolennikiem by wiedzieć co mi przysługuje i o co mogę się ubiegać, dlatego mam kilka pytań do Was. Przeglądając internet na jednej ze stron znalazłem tekst mówiący o usprawiedliwianiu się samemu powyżej 18 roku życia wygląda on tak: ,,Czy jako pełnoletni możemy sami sobie pisać usprawiedliwienia? Sprawa nie jest tak oczywista, jakby się wydawało. Podczas twojego pobytu w szkole odpowiadają za ciebie nauczyciele. A więc to wychowawca w porozumieniu z rodzicami ustala zasady usprawiedliwiania nieobecności. Jeśli rodzice zgodzą się, żebyście sami wyjaśniali swoją nieobecność - nie ma problemu. Takie sytuacje jednak rzadko się zdarzają. Rodzice chyba za bardzo obawiają się, że zaczniecie to wykorzystywać.'' ( od razu chciałbym zaznaczyć że nie zależy mi na popisach w stylu ,,ja mogę sam usprawiedliwić sobie godziny.'') chodzi o wcześniej wspomnianą znajomość praw i wyjaśnienie pewnych kontrowersji które mnie zastanawiają mianowicie jak właściwie jest z tymi usprawiedliwieniami? Czy jako odpowiedzialny sam za siebie pełnoletni człowiek nie mogę napisać usprawiedliwienia? Czy pełnoletność nie stwierdza że jestem odpowiedzialny sam za siebie? W takim razie czy tekst ten jest w pewien sposób kłamstwem? Kolejna sprawa która mnie zastanawia to wywiadówki czy rodzice muszą się na nich pojawiać? Dosyć o szkole, kilka pytań które mnie nurtują poza szkołą to sprawa wyrobienia dowodu osobistego. Czy jest on przymusem? Czy mogę załatwiać wszystkie sprawy urzędowe na paszport? i czy będąc pełnoletnim mam obowiązek posiadania przy sobie dowodu tożsamości np. w wyniku kontroli policji? Na koniec pytanie który każdy 18-nasto latek zada, do kupienia alkoholu lub wyrobów tytoniowych muszę okazać dowód lub paszport i czy kasjerka ma prawo wziąć go w dłonie i sprawdzić moje dane osobiste, czy mogę jej pokazać że jestem posiadaczem i nie okazywać danych? Ostatnie pytanie to czy może posłużyć do kupna alkoholu legitymacja szkoła - często spotykam się z określeniem że nie, ale czy to też nie jest dowód tożsamości który wydaje nam również państwowa administracja - szkoła, w której również zawarte jest nasze zdjęcie, dane osobiste i całość jest podstemplowana co stwierdza oryginalność? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Usprawiedliwia wychowawca NA WNIOSEK ucznia, rodzica czy też jakiejś służby. Wychowawca musi kierować się swoim 'doświadczeniem' przy usprawiedliwianiu. Dokładny opis tego znajdziesz w pewnej odpowiedzi na interpelację która została skierowana do ministra edukacji na ten temat, osobiście nie pamiętam kiedy i do kogo, ale na 100% czytałem kiedyś ją czytałem.

Kolejna sprawa która mnie zastanawia to wywiadówki czy rodzice muszą się na nich pojawiać?

Nie, możesz sam przyjść na wywiadówkę.

Dosyć o szkole, kilka pytań które mnie nurtują poza szkołą to sprawa wyrobienia dowodu osobistego. Czy jest on przymusem?

Tak, w dodatku z tego co kojarzę jest to obwarowane jakąś sankcją.

Czy mogę załatwiać wszystkie sprawy urzędowe na paszport?

Paszport jest dokumentem tożsamości tak samo jak dowód osobisty.

czy będąc pełnoletnim mam obowiązek posiadania przy sobie dowodu tożsamości np. w wyniku kontroli policji?

Nie jestem pewien czy dowód potwierdzający tożsamość nie wystarcza, ale możesz to sam sprawdzić w parę minut. Nie mniej dowód potwierdzający tożsamość (np. prawo jazdy) to minimum które należy ze sobą zawsze posiadać.

Na koniec pytanie który każdy 18-nasto latek zada, do kupienia alkoholu lub wyrobów tytoniowych muszę okazać dowód lub paszport i czy kasjerka ma prawo wziąć go w dłonie i sprawdzić moje dane osobiste, czy mogę jej pokazać że jestem posiadaczem i nie okazywać danych?

Musisz okazać w sposób umożliwiający sprawdzenie Twego wieku. Nie musisz podawać go do rąk, wystarczy że wyjmiesz i pokażesz z bliska.

Ostatnie pytanie to czy może posłużyć do kupna alkoholu legitymacja szkoła - często spotykam się z określeniem że nie, ale czy to też nie jest dowód tożsamości który wydaje nam również państwowa administracja - szkoła, w której również zawarte jest nasze zdjęcie, dane osobiste i całość jest podstemplowana co stwierdza oryginalność?

Potrzebny jest dokument umożliwiający stwierdzenie wieku posiadacza. Nie jestem pewien czy nie wymaga również, aby był to dokument potwierdzający tożsamość(sprawdź sobie w ustawie), jeżeli tak to legitymacja szkolna jest dokumentem który poświadcza fakt uczęszczania do szkoły i należności zniżek, a zatem nie jest dokumentem potwierdzającym tożsamość. Mogę się mylić co do tego, ale raczej mam rację.

Ostatnia edycja:
Bartłomiej S. napisał:
Nie mniej dowód potwierdzający tożsamość (np. prawo jazdy) to minimum które należy ze sobą zawsze posiadać.
Nie należy, jeśli się nie chce, od kiedy taki obowiązek ciąży na nas?

Ciąży na nas obowiązek domyślny, np w tym przypadku:

Ustawa o policji

Art. 15.
1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości

Bez dokumentu potwierdzającego tożsamość nie ma możliwości wylegitymowania się, a tym samym nie realizujemy naszego obowiązku wobec osoby uprawnionej.

Co więcej w części strefy nadgranicznej istnieje wyrażony wprost nakaz noszenia takowego dokumentu, jutro poszperam i postaram się odnaleźć zapis o tym mówiący, albowiem jestem pewien, że takowy istnieje.

Bartłomiej S. napisał:
Ciąży na nas obowiązek domyślny, np w tym przypadku:

Ustawa o policji

Bez dokumentu potwierdzającego tożsamość nie ma możliwości wylegitymowania się, a tym samym nie realizujemy naszego obowiązku wobec osoby uprawnionej.

trochę za bardzo wybiegłeś na przód, nie ma nic wprost napisane, że masz mieć dowód lub inny dokument potwierdzający tożsamość.
PS. kto powiedział, że nie mogą Cie wylegitymować na podstawie podanych ustnie danych?

Powrót