B
Bizon1410
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, niedługo skończę osiemnaście lat a co za tym idzie będą przysługiwały mi dodatkowe prawa i wiadoma odpowiedzialność za siebie. Zawsze byłem zwolennikiem by wiedzieć co mi przysługuje i o co mogę się ubiegać, dlatego mam kilka pytań do Was. Przeglądając internet na jednej ze stron znalazłem tekst mówiący o usprawiedliwianiu się samemu powyżej 18 roku życia wygląda on tak: ,,Czy jako pełnoletni możemy sami sobie pisać usprawiedliwienia? Sprawa nie jest tak oczywista, jakby się wydawało. Podczas twojego pobytu w szkole odpowiadają za ciebie nauczyciele. A więc to wychowawca w porozumieniu z rodzicami ustala zasady usprawiedliwiania nieobecności. Jeśli rodzice zgodzą się, żebyście sami wyjaśniali swoją nieobecność - nie ma problemu. Takie sytuacje jednak rzadko się zdarzają. Rodzice chyba za bardzo obawiają się, że zaczniecie to wykorzystywać.'' ( od razu chciałbym zaznaczyć że nie zależy mi na popisach w stylu ,,ja mogę sam usprawiedliwić sobie godziny.'') chodzi o wcześniej wspomnianą znajomość praw i wyjaśnienie pewnych kontrowersji które mnie zastanawiają mianowicie jak właściwie jest z tymi usprawiedliwieniami? Czy jako odpowiedzialny sam za siebie pełnoletni człowiek nie mogę napisać usprawiedliwienia? Czy pełnoletność nie stwierdza że jestem odpowiedzialny sam za siebie? W takim razie czy tekst ten jest w pewien sposób kłamstwem? Kolejna sprawa która mnie zastanawia to wywiadówki czy rodzice muszą się na nich pojawiać? Dosyć o szkole, kilka pytań które mnie nurtują poza szkołą to sprawa wyrobienia dowodu osobistego. Czy jest on przymusem? Czy mogę załatwiać wszystkie sprawy urzędowe na paszport? i czy będąc pełnoletnim mam obowiązek posiadania przy sobie dowodu tożsamości np. w wyniku kontroli policji? Na koniec pytanie który każdy 18-nasto latek zada, do kupienia alkoholu lub wyrobów tytoniowych muszę okazać dowód lub paszport i czy kasjerka ma prawo wziąć go w dłonie i sprawdzić moje dane osobiste, czy mogę jej pokazać że jestem posiadaczem i nie okazywać danych? Ostatnie pytanie to czy może posłużyć do kupna alkoholu legitymacja szkoła - często spotykam się z określeniem że nie, ale czy to też nie jest dowód tożsamości który wydaje nam również państwowa administracja - szkoła, w której również zawarte jest nasze zdjęcie, dane osobiste i całość jest podstemplowana co stwierdza oryginalność? Z góry dziękuję za odpowiedź.