Pełnomocnictwo a akt notarialny darowizny

• Autor wątku Autor wątku monikapat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikapat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
MAM PROBLEM MAJA MAMA JEST CHORA NA ALZHEIMER -JETS ROSLINKA .MAM SIOSTRE I BRATA KTORY MIAL OD NAS POZWOLENIE NA PELNOMOCNICTWO W ROZNYCH SPARAWCH MAMY CZYLI SPRAWACH KONTA ,OPLATY ,ITD .,MAMA MIESZKA W DOMU SAMA , BRAT MIESZKA W TYM SAMYM MIESCIE ,JA O 50KM DALE A SISTRA ZA GRANICA .STARAMY SIE JAK MOZEMY ZAJAC SIE MAMA ,ALE BRATA TWIERDZI CO INNEGO I TO ON UMOWIL SIE Z NOTARIUSZ KTORY PRZYSZEDL DO DOMU I SPORZADZIL AKT NOTARILANY DAROWIZNY Z KTOREGO WYNIKA ZE BUDYNEK BEDACY WLASNOSCIA MAMAY NALEZY DO NIEGO (PECZEC ZROBIONA KCIUKIEM MAMY-NA DZIEN DZISIEJSZY MAMA JESZCZE ZYJE)CZY ZMIENI TO COS JEZELI JEST TAM ZAMELDOWANA MAJA CORKA ?DOWIDZIELISMY SIE Z SIOSTRA O TYM PRZEPISANIU PRZYPADKIEM BEDAC TAM POWIEDZIALA NAM OPIEKUNKA O NIE BRAT .CO MAMA W TAKIM PRZYPADKU ZROBIC?

prosze nie pisac duzymi literami w necie oznacza Krzyk :x

Zameldowanie nie wpływa na kwestie własności.

Można wnieść sprawę do sądu o ustalenie nieważności zawartej umowy.
Z doświadczenia jednak wiem, że kwestia obalenia aktu notarialnego to sprawa niezwykle trudna, choć nie niemożliwa. W przypadku, z którym się zetknąłem skończyło się dopiero po trzech latach i po opiniach dwóch biegłych, którzy orzekli, iż ponad wszelką wątpliwość darczyńca nie miał prawa mieć świadomości składanego oświadczenia woli.

Pomijając nieco szokujące stwierdzenie o roślince, którego nie będę komentował, śmiem wątpić w tak zły stan zdrowia Pani mamy skoro nadal jest w stanie mieszkać sama. Dlatego też szanse na powodzenie w sprawie sądowej oceniam na bliskie zeru.

Powrót