Pełnomocnictwo bez mojej zgody.

• Autor wątku Autor wątku PanPawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanPawelek

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.

Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?

Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach i wiem, że może to wykorzystać przeciwko mnie. Tym bardziej, że teraz prawdopodobnie zbliża się rozprawa w którą będzie zamieszany ojciec i możliwe, że chcą zrobić coś bez mojej wiedzy.

Po trzecie, jak mogę się dowiedzieć co właściwie ten cały adwokacik z ojcem będą teraz składać za moimi plecami?

Sytuacja nieprzyjemna.
Podpisanie się za kogoś jest przestępstwem. Nie można podpisać się za kogoś nawet mając jego zgodę. Do występowania w czyimś imieniu konieczne jest pełnomocnictwo podpisane przez tę osobę. Ale wtedy i tak pełnomocnik podpisuje się oczywiście swoim podpisem.
A teoretycznie takie fałszywe pełnomocnictwo może upoważniać do bardzo różnych rzeczy, zależy od jego treści.
Na pewno powinieneś zażądać wycofania tego pełnomocnictwa, a możesz też rozważyć zgłoszenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, niestety przez ojca.

PanPawelek napisał:

A czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezwłasnowolniony? Na jakiej podstawie twój ojciec podpisywał pełnomocnictwo w twoim imieniu?

mokul napisał:
Sytuacja nieprzyjemna.
Podpisanie się za kogoś jest przestępstwem. Nie można podpisać się za kogoś nawet mając jego zgodę. Do występowania w czyimś imieniu konieczne jest pełnomocnictwo podpisane przez tę osobę. Ale wtedy i tak pełnomocnik podpisuje się oczywiście swoim podpisem.
A teoretycznie takie fałszywe pełnomocnictwo może upoważniać do bardzo różnych rzeczy, zależy od jego treści.
Na pewno powinieneś zażądać wycofania tego pełnomocnictwa, a możesz też rozważyć zgłoszenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, niestety przez ojca.

No to jestem lekko przerażony, tym bardziej że wiem, że ojciec może działać przeciwko mnie. Jakie np. mogą być treści tego fałszywego pełnomocnictwa? Bo domyślam się tylko dwóch opcji, albo w bezpodstawne ubezwłasnowolnienie, albo sprawa z kredytami (o której nie mam zamiaru się tutaj rozpisywać.)

Jak żądać wycofania tego pełnomocnictwa? Też nie chcę przy tym pogrążać ojca, bo jaki by nie był to wciąż mój ojciec i nie chcę, żeby poszedł siedzieć albo coś w ten deseń.

Ostatnia edycja:
Owner99 napisał:
A czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezwłasnowolniony? Na jakiej podstawie twój ojciec podpisywał pełnomocnictwo w twoim imieniu?

Bardzo ciekawe, że wspomniałeś o 'ubezwłasnowolnieniu', bo właśnie już podejrzewałem wcześniej, że rodzina z którą jestem w skomplikowanych relacjach będzie chciała mi to załatwić. W każdym razie na obecną chwile nie jestem w żadnym stopniu ubezwłasnowolniony, ale dlaczego podjąłeś akurat tą kwestie, bo to może być bardzo trafnę spostrzeżenie i trop tej akcji.

A jeżeli pytasz na jakiej podstawie to jest mało istotne, bo mam bardzo ograniczone zaufanie do niego po wcześniejszych oszustwach i tym bardziej podejrzewam, że w najbliższym czasie w coś będzie chciał mnie wrobić, ale nie zamierzam się teraz teraz na temat rozpisywać.

Ostatnia edycja:
Odświeżam, proszę o jakieś porady co zrobić w mojej sytuacji oraz jak może to być wykorzystane przeciwko mnie?

najlewap napisał:
Wiesz, który to prawnik?
Tak, wiem jeżeli oczywiście ojciec mnie nie skłamał.

W zasadzie podejrzewam, że za moimi plecami może być prowadzona decydująca sprawa, więc proszę o jakieś porady co mogę zrobić, żeby się dowiedzieć, czy faktycznie dalej mam pełnomocnika, albo jestem jakimś świadkiem, czy po prostu cokolwiek? Ojciec kilka miesięcy jak poruszyłem z nim sprawę, że nie chcę mieć żadnego pełnomocnika powiedział mi, że niby został anulowany, ale średnio w to wierzę - więc pytanie do Was jak to zweryfikować?

Powrót