Pełnomocnictwo, jak to jest?

• Autor wątku Autor wątku Jo_asia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jo_asia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Chciałam zapytać jak to jest z pełnomocnictwem, mam malutką firmę od niedawna, nie wiem dokładnie jak to jest z tym pełnomocnictwem. Prowadzę salon fryzjerski i jestem w ciąży, już prawie na ostatnich nogach. Nie dlugo idę na chorobowe a później na macierzyńskie. chciałam moja znajomą, która pracuje u mojej przyjaciółki w salonie fryzjerskim wziąć za pełnomocnika na czas gdy będę na chorobowym i macierzyńskim. Teraz nie wiem jak to jest z tym pełnomocnictwem, czy jeśli ta znajoma przyjdzie do mojego salonu przejąć moje obowiązki jako pełnomocnik czy Ja będę musiała odprowadzać za nią jakiś ZUS lub płacić za nią jakieś składki, czy musze zgłosić do ZUSU czy innej instytucji gdy Ona zgodzi się przejąć moje obowiązki jako pełnomocnik? Proszę o poradę na jakich zasadach to działa.

Proszę pamiętać, że osoby prowadzące pozarolniczą działalność mogą nabyć prawo do zasiłku macierzyńskiego, o ile przystąpiły do ubezpieczenia chorobowego. Jak wiadomo bowiem, dla przedsiębiorców ma ono charakter dobrowolny.
Co do pełnomocnika, to czym konkretnie by się zajmowała Pani koleżanka? Obsługą klientów?
Jeśli tak, to powinna zostać przez Panią zatrudniona i zgłoszona do ZUS.
Natomiast może Pani ustanowić pełnomocnika do reprezentowania Pani przed fiskusem, czy też ZUS-em.
Kiedy można ustanowić pełnomocnika i kto może nim być – mówią przepisy ordynacji podatkowej. Pełnomocnikiem przedsiębiorcy może być tylko osoba fizyczna mająca pełną zdolność do czynności prawnych.

Wydaje mi się, że w takim przypadku, nie trzeba zawierać umowy o pracę. Można zawrzeć umowę zlecenia do prowadzenia przez określony czas przedsiębiorstwa (zakładu fryzjerskiego), a ponadto udzielić pełnomocnictwa do reprezentowania pani przed urzędami i w kontaktach z ewentualnymi kontrahentami. Co o tym myślisz Janusz?

Można i tak. Zakładamy, że w zakładzie zatrudnione są jakieś fryzjerki. a koleżanka sprawowałaby nadzór nad nimi. Trudno byłoby jej pracować jednocześnie w dwóch zakładach fryzjerskich.

Powrót