Pełnomocnictwo pocztowe

• Autor wątku Autor wątku mwwilq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mwwilq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich.

Mam ustanowionych pełnomocników (Pełne pełnomocnictwo notarialne). Czy jest jakiś powód dla którego Poczta Polska robi problemy mojemu pełnomocnikowi przy odbiorze listów poleconych i zażądała wypełnienia oddzielnego formularza (wystawionego przez PP), za co oczwiscie pobiera dodatkową opłatę? Mniejsza z tą opłatą, ale czy ta instytucja jest poza prawem i może kwestionować notarialny dokument i żądać wypełnienia "ich" pełnomocnictwa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

To jest jedna z niedogodności, którą możesz albo walczyć, bo Prawo Pocztowe nie mówi o konieczności posługiwania się tylko i wyłącznie pełnomocnictwem pocztowym (art 37 ust 2 pkt 2). Jak w końcu przewalczysz, to będziesz mieć spokój aż do nowej pani urzędnik w okienku (albo pana).
Możesz też machnąć ręką na swoiste pojmowanie prawa przez urzędników tej instytucji i wypełnij ten ich wymarzony druk, opłać, i masz spokój do końca świata... Tam jest zresztą miejsce na kilu upoważnionych, tak że wiesz...
Życiowe doświadczenie dyktuje, że z betonem nie wygrasz tak łatwo.

Ostatnia edycja:
Dzięki, digiton.
Fakt - to jak walka z wiatrakami...

Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem w czym jest problem.

Jesli korzysta sie z uslug danej firmy to nalezy stosowac sie do jej regulaminu i tyle (Który przeciez nie jest niezgodny z polskim prawem).

Proste.

@artutro lex superior derogat legi inferiori