Pełnomocnictwo ustne

• Autor wątku Autor wątku mimi5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimi5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Nabyłem spadek od którego teraz musze zapłacić podatek. Siostra która mieszka daleko i jest niewidoma, poleciła telefonicznie abym załatwił za nia sprawy w US. Wypełniłem SD-3 i w załączniku zeznania dla siostry podpisałem pełnomocnik i moje imie i nazwisko. Czy musze do US dosłać jeszcze oswiadczenie pełnomocnictwa siostry. Mieszka 400km a komus innemu nie podpisze bo nie widzi co podpisuje.

sama przecież nie żyje i ktoś zaufany jej pomaga wiec musi podejść do notariusza i podpisać takie pełnomocnictwo dla ciebie i ci je prześle pocztą

A tzw. pełnomocnictwo ustne jest ważne? Jesli siostra potwierdzi swoja wole w razie czego.

Z tego co się dowiedziałem musi być na papierze:(

A tzw. pełnomocnictwo ustne jest ważne? Jesli siostra potwierdzi swoja wole w razie czego

stanie sie ważne wraz z potwierdzeniem

Art. 103. § 1 KC: "Jeżeli zawierający umowę jako pełnomocnik nie ma umocowania albo przekroczy jego zakres, ważność umowy zależy od jej potwierdzenia przez osobę, w której imieniu umowa została zawarta."

z tym że podjete przez ciebie dzialania nie byly zawarciem umowy

Ostatnia edycja:
karol bartosz napisał:
A tzw. pełnomocnictwo ustne jest ważne? Jesli siostra potwierdzi swoja wole w razie czego

stanie sie ważne wraz z potwierdzeniem

Art. 103. § 1 KC: "Jeżeli zawierający umowę jako pełnomocnik nie ma umocowania albo przekroczy jego zakres, ważność umowy zależy od jej potwierdzenia przez osobę, w której imieniu umowa została zawarta."

z tym że podjete przez ciebie dzialania nie byly zawarciem umowy
Art. 103 kc nie znajduje tu zastosowania - lecz art. 99 kc

A zatem odpowiedź na postawione pytanie brzmi :
tak - z wyjątkiem kiedy wymagane jest zachowanie formy szczególnej, a więc zwykłej formy pisemnej i notarialnej.

Bedek napisał:
Art. 103 kc nie znajduje tu zastosowania - lecz art. 99 kc

A zatem odpowiedź na postawione pytanie brzmi :
tak
tak znaczy ze wg ciebie ustne jest wazne?

karol bartosz napisał:
tak znaczy ze wg ciebie ustne jest wazne?
Oczywiście.
To jest zasadą, iż pełnomocnictwo może być udzielone ustnie a nawet per facta concludentia.

per facta concludentia ale skad to sie bierze? gdzie jest zasada ze moze byc udzielone ustnie?

karol bartosz napisał:
gdzie jest zasada ze moze byc udzielone ustnie?
Przepis prawny:
Art. 99. 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.
§ 2. Pełnomocnictwo ogólne powinno być pod rygorem nieważności udzielone na piśmie

prokuratorr napisał:
ad solemnitatem na piśmie art. 99 par2 kc

ad solemnitatem z tego przepisu mowi ze ma byc na pismie a ustne takie nie jest wiec jest niewazne

skad wyprowada sie zasade ze ustne jest wazne?

Oj ludzie, ludzie.
Tu chodzi o POSTĘPOWANIE PODATKOWE. Reguluje je Ordynacja podatkowa, a nie kodeks cywilny.
Art. 137 § 2 wyraźnie stanowi, że pełnomocnictwa udziela się pisemnie albo ustnie do protokółu. Od pełnomocnictwa uiszcza się też w urzędzie opłatę skarbową 17 zł. Oryginał pełnomocnictwa umieszcza się w aktach sprawy.

karol bartosz napisał:
skad wyprowada sie zasade ze ustne jest wazne?
Z treści art. 99 kc.

Znasz karol bartosz to : "wyjątek potwierdza regułę".
Tu wyjątkiem jest : szczególna forma.
A zatem zasadą ( regułą ) jest...no i teraz już wiesz.

Powrót