Pełnomocnictwo w sprawie

• Autor wątku Autor wątku Klekoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klekoo

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam wszystkich,

mam taki problem, iż moja siostra otrzymała wczoraj pismo od komornika w którym żąda wyjaśnień, wzywa do udzielenia informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji no i o wszczęciu tejże egzekucji.

Problem polega na tym, iż moja siostra przebywa we Francji. Ja miałem upoważnienie do odbierania korespondencji więc odebrałem. Przydałoby się tą sprawą zająć bo jak wiadomo to jeden wielki syf... Dług nie wiadomo skąd, postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności sprzed kilku lat, niby odebrane pod starym jakimś adresem (de facto nikt czegoś takiego nigdy nie odebrał) itd.

Moje pytanie jest takie: jakie potrzebuje pełnomocnictwo od siostry abym mógł ją reprezentować w tej sprawie? Jaką ono ma mieć formę i czy muszę je gdzieś zgłosić?

Siostra wróci dopiero w czerwcu a wtedy to już w ogóle będzie musztarda po obiedzie.

Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Klekoo napisał:
Moje pytanie jest takie: jakie potrzebuje pełnomocnictwo od siostry abym mógł ją reprezentować w tej sprawie? Jaką ono ma mieć formę i czy muszę je gdzieś zgłosić?
Pisemne
Klekoo napisał:
Siostra wróci dopiero w czerwcu a wtedy to już w ogóle będzie musztarda po obiedzie.
Należy na podstawie sygn akt nakazu zapytać w sądzie o adres podany do doręczenia nakazu, potem wnieść o doręczenia nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu 9udowadniajac fakt zamieszkiwania we Francji czy gdzie indziej w dacie awizowania nakazu), poczytać i wtedy decydować czy sprzeciw, czy powództwo przeciwegzekucyjne o ograniczenie odsetek. Teraz albo w czerwcu, czasowo nie ma to znaczenia od strony formalnej.

A mogłabyś bardziej rozwinąć myśl? Pisemne tzn. tylko z jej podpisem? Nie musi być poświadczone notarialnie czy coś w tym stylu? Nie muszę go nigdzie opłacić itd?

Przepraszam, jeśli moje pytanie jest oczywiste ale jestem laikiem.

Zwykła forma pisemna (siostra na kartce papieru pisze, że upoważnia Ciebie - tu wskazać imię, nazwisko, stopień pokrewieństwa + numer dowodu osobistego) do reprezentowania jej przed komornikiem i się podpisuje pod tym. Tyle :)

O ile nada poleconym takie pełnomocnictwo a raczej upoważnienie z miejsca gdzie przebywa.
Można podważyć autentyczność takiego pełnomocnictwa, daty sporządzenia oraz podpisu.

Ostatnia edycja:
Miałem podobną sytuację, pełnomocnik przebywał poza granicami kraju (Holandia), napisał odręcznie pełnomocnictwo, udał się do ambasady RP i tam potwierdzili autentyczność podpisu, podbili pieczęć i zostało to wysłane na adres w Polsce... Sąd i komornik przyjęli... To tak z mojego doświadczenia... :-)

Myślę że zwykłe potwierdzenie na komisariacie policji/żandarmerii wystarczyłoby.
Do spraw wymagających obecności notariusza niezbędne byłoby pełnomocnictwo potwierdzone przez miejscowego notariusza plus tłumaczenie przysięgłe

Mam jeszcze pytanie.

Kiedy pisze zażalenie do sądu w imieniu siostry to jak to ma wyglądać?

Pozwanym będzie siostra, tak? A jak będę się podpisywał ja to jak zaznaczyć, że jestem siostry pełnomocnikiem?

Poproś może kogoś, bo się pogubisz

To aż takie skomplikowane jest? Chciałem to załatwić bez udziału adwokatów.

Napisałem takie oto rzeczy:

1. Pełnomocnictwo:

PEŁNOMOCNICTWO OGÓLNE​
Ja, niżej podpisana XXX, zamieszkała w XXX przy XXX, legitymująca się dowodem osobistym numer XXX wydanym przezXXX, numer PESEL XXX

ustanawiam pełnomocnika w osobie

XXX, zamieszkałego w XXX przy ul. XXX, legitymującego się dowodem osobistym numer XXX wydanym przez XXX, numer PESEL XXX.
do reprezentowania mnie we wszelkich czynnościach procesowych, w szczególności lecz nie wyłącznie przed wszystkimi organami władzy i administracji państwowej, sądami, organami samorządu terytorialnego, urzędami, instytucjami i bankami, spółdzielniami mieszkaniowymi, wspólnotami mieszkaniowymi, przedsiębiorcami prowadzącymi działalność gospodarczą, osobami fizycznymi oraz osobami prawnymi.
Pełnomocnik nie może ustanawiać dla mocodawcy innych pełnomocników (substytutów).
Niniejsze pełnomocnictwo ogólne może być w każdym czasie odwołane.

…….....……………………………………..
(podpis osoby udzielającej pełnomocnictwa)

Oświadczam, że pełnomocnictwo przyjąłem:
………………………………
(data i podpis pełnomocnika)​

2. wniosek o uchylenie nakazu zapłaty,

ZAŻALENIE
na nakaz zapłaty​
Działając w imieniu pozwanej, na podstawie udzielonego mi pełnomocnictwa (dołączone do zażalenia):
1. Zaskarżam w całości nakaz zapłaty Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie, VI Wydziału Cywilnego, z dnia 19 sierpnia 2011 r., nakazujący pozwanej zapłacić powodowi kwoty 3 508,28 zł z odsetkami ustawowymi od dnia 28 maja 2011 roku oraz kwotę 644,79 zł tytułem zwrotu kosztów procesu.
2. Zgłaszam zarzuty przeciwko żądaniu pozwu, jako przedawnionemu.
3. Wnoszę o:
a) uchylenie nakazu zapłaty,
b) oddalenie powództwa w całości,
c) wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty.

UZASADNIENIE
Pozwany podnosi zarzut przedawnienia należności powoda. Należności z tytułu wskazanego przez EOS Investment Poland GmbH z siedzibą w Hamburgu przedawniają się z upływem trzech lat od dnia wymagalności.
Zważając na powyższe wnoszę jak na wstępie,​

3. zażalenie na nadanie nakazowi klauzuli wykonalności

ZAŻALENIE
na postanowienie o nadaniu nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności​
Działając w imieniu pozwanego, na podstawie udzielonego mi pełnomocnictwa (dołączone do zażalenia):
1. Zaskarżam w całości postanowienie Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie,
VI Wydziału Cywilnego, z dnia 21 października 2011 r., o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydanemu w dniu 19 sierpnia 2011 r., przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie, VI Wydziału Cywilnego w Lublinie,
w sprawie o sygn. VI Nc-e 561189/11.
2. postanowieniu temu zarzucam obrazę prawa procesowego – art. 777 § 1 pkt 1 k.p.c. – polegającą na przyjęciu, że powyższy nakaz zapłaty jest prawomocnym orzeczeniem sądu, podczas gdy z uwagi na brak skutecznego doręczenia pozwanemu, nie stał się on prawomocny;
3. wnoszę o zmianę tego postanowienie i oddalenie wniosku powoda o nadanie powyższemu nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności.

No i tutaj uzasadnienie dość długawe. Na dowód nie mieszkania w miejscu gdzie była wysyłana korespondencja wyślę ksero dowodu siostry na którym widać, że jest zameldowana w czasie wydania tego postanowienia.

Te 3 pisma pójdą do sądu w Lublinie.

Co jeszcze powinienem napisać?

Puść te kwity, to odczekasz parę miesięcy - i e-sąd ci przyśle że sprzeciw odrzucony.

Pełnomocnictwo od biedy będzie. Koniecznie dopisz że pełnomocnik to brat
Natomiast do e-sądu wnosisz jedno pismo.
Oznaczasz datę, e-sąd, strony, pełnomocnik, sygn akt.
Tytułujesz:

Sprzeciw od nakazu zapłaty
Działając imieniem mojego mocodawcy (pełnomocnictwo w załączeniu) wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie. Nakaz zaskarżam w całości i zarzucam że roszczenie jest bezzasadne.
Nadto w sprawie niniejszej nie doszło w istocie do prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty. Próba doręczenia nakazu zapłaty pozwanej miała miejsce pod adresem A, tymczasem w tej dacie pozwana zamieszkiwała pod adresem B, czego dowodzi załącznik.
Tym samym termin do wniesienia sprzeciwu nie zaczął w ogóle biec, zatem wnoszę o stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu.

To wszystko. Oczywiście masz się podpisać i do sprzeciwu dołączasz pełnomocnictwo oraz jakiś dowód na ten prawidłowy adres. Jeśli w sierpniu/wrześniu 2011 mieszkała we Francji, to spokojnie można udowodnić adres francuski

Ostatnia edycja:
Pełnomocnictwo na 99% odrzucą z uwagi na brak potwierdzenia autentyczności podpisu...

Natomiast jeżeli chodzi o e-sąd to jak masz ustaloną komunikację z e-sądem ?? Czy komunikacja papierowa czy też elektroniczna,,, ??

Ostatnia edycja:
Zarejestrowalem się na stronie e-sądu ale czekam na jakiś link aktywacyjny. Niby miałem czekać dwa dni max a dalej nic nie mam. A termin odpowiedzi mijał w środe wiec wysłałem wersje papierową.

Jeżeli wysłałeś pocztą tradycyjną to komunikacja z e-sądem powinna już odbywać się właśnie w ten sposób...
Czy pełnomocnictwo też wysłałeś ?? Czy autentyczność podpisu została potwierdzona ???

Wysłałem kserokopie pełnomocnictwa. Autentyczność nie została potwierdzona. Pytałem wcześniej czy potrzebuje jakiegoś potwierdzenia (typu notariusz czy ktoś taki) i Amelia2013 napisała że nie. Więc pełnomocnictwo jest tylko podpisane przez moją siostrę i przeze mnie,

Wystarczy podpis pod pełnomocnictwem - nic nie trzeba potwierdzać. Zweryfikowane również doświadczalnie w e-sądzie ;)

Dziś właśnie odebrałem pismo z sądu z Lublina.

Sprawa została przekazana do sądu rejonowego w moim mieści. Czyli standardowa procedura. Poczynić teraz jakieś kroki czy czekać na jakieś pisemko z sądu rejonowego? :)

Teraz czekaj na pismo z SR. Uzbrój się jednak w kolejne pełnomocnictwo. Bo jeżeli oryginał wysłałeś do Lublina to nie do końca wierzyć należy że prześlą je do SR. Może być tak że wierzyciel nie dośle dowodów, albo wycofa pozew i sprawa na tym się zakończy

Witam po raz kolejny :)

Z sądu dostałem pisemko o przeniesieniu sprawy do najbliższego mi sądu rejonowego czyli tak jak się spodziewaliśmy. Było to chyba 27 lutego.

W ostatnich dniach dostałem również pisemko od komornika, który postanowił:

"oddalić wniosek Pełnomocnika dłużnika w przedmiocie zawieszenia postępowania egzekucyjnego".

Napisał on również, że:

"Art. 820^3. § 1. k.p.c. komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego w klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym, upominawczym albo elektronicznym postępowaniu upominawczym, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139 §5, z którego wynika, że wyrok zaoczny lub nakaz zapłaty został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym".

Czyli sam skan dowodu z innym adresem zameldowania siostry w chwili rzekomego odebrania tamtej poczty nie przekonał komornika. Poczytałem o tym zaświadczeniu z art. 139 §5 i powinienem je dostać w sądzie. Tylko teraz w którym? Sprawa przeniesiona do bliskiego sądu rejonowego to w nim szukać takiego pisemka?

I tak w ogóle to jak długo ta sprawa będzie szła do tego bliskiego mi sądu rejonowego? Dwa miesiące mijają a ja nawet nic nie dostałem, troszkę mnie to niepokoi.

Pozdrawiam :)

Powrót