pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku aside
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aside

Użytkownik
Odpowiedzi
147
brat mieszkajacy za granica chce zlozyc oswiadczenie o odrzuceniu spadku w Polsce bez koniecznosci przyjezdzania do kraju- czy moze notarialnie za granica ustanowic mnie pelnomocnikiem do tej sprawy, a ja w Polsce oddam to pelnomocnictwo do przetlumaczenia tlumaczowi przysieglemu, przed notariuszem w Polsce zloze to oswiadczenie w jego imieniu?

czy dopuszczalna jest taka opcja?

Nie wiem czy będzie się opłacało. Taki wariant jest możliwy ale takie pełnomocnictwo musi mieć potwierdzenie tzw. APOSTILLE. Po wejściu Polski do UE każdy notariusz lub radca prawny musi zrobić na dokumencie w innym kraju Apostille. Jest to nic innego jak potwierdzenie na dokumencie, że akurat w Twoim przypadku jest to pełnomocnictwo. W Polsce takie apostille wydaje jedynie MSZ i kosztuje to zaledwie kilkadziesiąt złotych. Biroąc pod uwagę czas i inne okoliczności proponowałbym bratu przyjazd do Polski (o ile to możliwe) i udzielenie wszelkich pełnomocnictw na miejscu. Przerabiałem ten temat i własnie zakończył się na powrocie do kraju. Rodzina była w UK. Pozdrawiam.

dzieki serdeczne za rozwianie moich watpliwosci!

Można też pójść do polskiego konsula (który za granicą ma uprawnienia polskiego notariusza) przed nim złożyć oświadczenie o udzieleniu pełnomocnictwa.

ubilexibi, orientujesz sie o potencjalnych kosztach takiego pelnomocnictwa?

Odswiezam temat bo mam zamiar zarezerowowac notariusza i chcialam upewnic sie czy uwazacie ze to rzeczywiscie najlepszy sposob?! :what:

Powrót