Pelnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku biznesmen2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biznesmen2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich,

Nie wiem to dobry dział. Jesli nie to proszę przeniesc
Mam pytanie odnosnie pelnomocnitwa.
Mam DG i chce sprzedawac przez serwisy aukcyjne. I tu pojawia sie moje pytanie odnosnie owego pelnomocniwta. Czy jezeli konto w allegro jest zalozone na inna osobę to czy ta osoba moze sprzedawac w moim imieniu ?
Wszystkie wplaty itp beda na moje dane. Jedyne co to korzystanie z tego konta allegro. Czy moga byc z tego tytulu jakies problemy ze strony US ?

Pozdrawiam

nie może, problemy z US na pewno będą

Bylem u doradcy podatkowego i powiedzial , ze pelnomocnictwo zalatwi sprawe , ale widze ze sie mylil.

Ma Pan pomysl jak legalnie to zalatwic ?
Moze umowa kupna-sprzedazy konta w allegro cos da ?

biznesmen2009 napisał:
Moze umowa kupna-sprzedazy konta w allegro cos da ?
konta na Allegro nie można odsprzedawać - może pan natomiast założyć konto na swoje dane...

wiem o tym , nie interesuje mnie allegro , bo z tego powodu problemow nie bedzie
niestety na swoje dane nie moge zalozyc

chcialbym wiedziec jak to zalatwic od strony US zeby nikt nie mial nieprzyjemnosci

Panie Januszu ,a może byc cos takiego ?

Osoba na ktora zarejestrowane jest kont ow allegro wynajmuje konto mnie ?
W razie kontroli tej osoby ona pokazuje umowa i wszystko gra ?
Interesuje mnie tylko US. Allegro jest nie wazne

Uważam, że w US na ogół pracują ludzie inteligentni i na coś takiego nie dadzą się nabrać. :)

tak , ale jesli tamta osoba miala by czyste konto bankowe , a cala kaska byla by na moim to chyba to cos znaczy ?

ale jesli tak sie nie da to prosze powiedziec co Pan proponuje ?
jak mam to załatwic ?

ale na co maja sie nabrac ? Nie rozumiem Panie januszu
Co Pan proponuje zrobic w tej sytuacji ?

witam
ja posiadam pełnomocnictwo może nie na allegro ale pełnomocnictwo sporządzone u notariusza ( koszt 68zł ) załatwia cały problem żeby urząd skarbowy sie nie przyczepił w pełnomocnoctwie wpisz to konto ktore zarabia ! oraz klauzule ze ktos ci to bezpłatnie "pomaga " a ty oczywiscie płacisz podatki od sprzedanych towarów
ot i tyle 68 zł i spisz spokojnie ! karka jak to kartka przyjmie wszystko jak już sporządzasz pełnomocnioctwo notarialne mozesz rozszerzyć kompenencję osobu która ci "pomaga" odbiór korespondencji , wysyłanie paczek wystawianie dokumentów itd
pozdrawiam

ja mam pytanie dotyczące pełnomocnictwa ale w zakresie wnioskowania o zaświadczenie.tzn..z pewnych powodów nie mam możliwości isc osobiście do US po zaświadczenie o uzyskanym dochodzie potrzebne do wniosku o świadczenia rodzinne.. i pomyślałam o pełnomocnictwie w którym pełnomocnikiem ustanowiła bym mamę wiem że w niektórych przypadkach np w razie reprezentowania przedsiębiorcy etc pełnomocnictwo podlega opłacie skarbowej w wysokości 17 zł. czy jeżeli ja ustanowię swoim pełnomocnikiem mamę do załatwienia w moim imieniu sprawy związanej z zaświadczeniem z US oraz dalej przy złożeniu wniosku do uzyskania świadczenia rodzinnego czy to zda egzamin?? jeżeli tak to czy to również podlega w/w opłacie??

Obawiam się, że takie pełnomocnictwo musi być potwierdzone przez notariusza, a to kosztuje.

rozumiem, jaka jest różnica między pełnomocnictwem ww typu a takim gdzie w przypadku kontroli przedsiębiorcy przez WITD, przedsiębiorca dostarcza tylko pełnomocnictwo i opłate skarbową i pełnomocnik może dokonywać wglądu do akt, etc. a nie są to pełnomocnitwa potwierdzone notarialnie tylko napisane przez osobę x dla osoby y plus opłata skarbowa :what:

Według Ordynacji podatkowej, jak i KPA pełnomocnictwo sporządza się na piśmie, nie trzeba więc angażować w to notariusza.

wiem właśnie :> dlatego zastanawiam się dlaczego w jednej sprawie można np. reprezentowanie przedsiębiorcy, nawet wyrejestrowanie samochodu a w tym moim przypadku możliwe że nie zda to egzaminu :/

pełnomocnictwo podlega opłacie 17zł ale krewni w pierwszej linii pokrewieństwa są z opłaty zwolnieni

takie pełnomocnictwo jest w US ważne do praktycznie wszelkich czynności
ja nie rozumiem problemu Oli8480
napisz mamie pełnomocnictwo na kartce w kratkę, napisz, że ustanawiasz pełnomocnika do wniesienia o zaświadczenie o dochodach i odebranie już gotowego, jeśli możesz to daj mamie do ręki swój dowód osobisty i spróbuj

możliwe, że nie bedą chcieli wydać, bo np będą sie tłumaczyć ochroną danych osobowych albo czymś, to zapytaj jak ma być pełnomocnictwo sformułowane i już

troszke to pewnie zależy od urzędu, czy bardzo czepialski

ale przyszło mi jeszcze do głowy, że uzyskanie takiego zaświadczenia o dochodach może być celowo utrudniane, żeby np zasiłków nie pobierali ludzie którzy mieszkają i pracują na czarno za granicą albo co

Powrót