Pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku antares
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antares

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mieszkam za granicą. Chcę dać pełnomocnictwo siostrze do występowania w moim imieniu w sprawie spadku po babci.
1. Czy jest oficjalny druczek do wypełnienia i skąd go ściągnąć?
2. Czy musi być potwierdzone notarialnie?
3. Czy potwierdzone przez notariusza w języku angielskim jest dozwolone (tylko czcionka jest po ang.).

Dziękuję.

Wystarczy zwykła forma pisemna pełnomocnictwa z zaznaczeniem stopnia pokrewieństwa.

Np.: Upoważniam moją siostrę XY do reprezentowanie mnie przed sądem w sprawie stwierdzenia nabycia spadku po ......."

podpis

Chciałbym się podpiąć pod temat

Jestem w podobnej sytuacji. Mam pełnomocnictwo "załatwiania wszelkich formalności związanych z przepisaniem spadku po... na moje nazwisko..." sporządzone przed notariuszem za granicą. Pokrewieństwo między mną a udzielającym pełnomocnictwa to siostrzeniec-wujek. Wujek poprosił mnie o zrealizowanie testamentu notarialnego w którym jest jako jedyny powołany do spadku przez swoją ciotkę(siostra babci)
Dzisiaj dowiedziałem się w sekretariacie że takie pełnomocnictwo może nie być ważne przed sądem. Na podstawie tego pełnomocnictwa chcę być wnioskodawcą w sprawie spadkowej. Zostałem zbyty tłumaczeniem że wnioskodawca musi złożyć zapewnienie przed sądem że nie ma drugiego testamentu i musi wymienić wszystkich znanych spadkobierców z ustawy pod rygorem odp karnej.
1.Czy to prawda że pełnomocnikiem przed sądem może być tylko osoba spokrewniona w lini prostej dziecko, rodzic, rodzeństwo?

2. Jeśli jest pełnomocnictwo kogo podaję jako wnioskodawcę udzielającego pełnomocnictwa spadkobiercę czy samego pełnomocnika, czy może spadkobiercę i jego pełomocnika?

Dziękuję za pomoc

1. tak, a dokładnie rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia;

2. wnioskodawcą jest spadkobierca (a może być każdy kto ma w tym interes prawny np. wierzyciel zmarłego spadkodawcy) a reprezentowany jest przez pełnomocnika.

Należy napisać:

wnioskodawca: Jan Kowalski
reprezentowany przez pełnomocnika
Wacława Nowaka
adres...

To znaczy że przepisy wykluczają mnie jako pełnomocnika (syn siostry spadkobiercy).
Ale... Skoro wnioskodawcą może być każdy kto ma w tym interes prawny( czy posiadanie pełnomocnictwa może być uznane za interes prawny?) to czy mogę wystąpić jako wnioskodawca a spakobiercę(mocodawcę) podać jako uczestnika postępowania.

1.Czy mogę tak uczynić?

2. Pełnomocnictwo notarialne o którym pisałem dotyczy mnie i mojej matki(siostra spadkobiercy) możemy działać razem lub osobno zgodnie z treścią pełnomocnictwa.
Zależy mi na tym aby brac udział w postepowaniu ponieważ najlepiej się orientuje w całej sprawie ale z tego co wnioskuje pokrewieństwo mnie dyskwalifikuje. Czy mogę jakoś wziąć udział w tej sprawy?

Być może pisze bzdury.
Dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam

Jeśli byłbyś uczestnikiem postępowania - mógłbyś być pełnomocnikiem, moim zdaniem - art 87 par. 1 kpc (analogicznie - współuczestnik sporu).

Uczestnikiem postępowania nie jestem. W pargrafie 87 jest mowa o osobie sparwującej zarząd majątkiem lub interesami strony jaka jest tego wykładnia.

Uczestnikiem postępowania jest moja babcia (matka spadkobiercy).
Babcia jest już w podeszłym wieku i występowanie przed sądem byłoby dla niej wielkim problemmem.
Ja siostrzeniec spadkobiercy nie mogę wystąpić ani w charakterze wnioskodawcy (nie rozumiem na czym polega interes prawny, to że mam w posiadaniu wypis tego testamentu- czy to jest interes prawny?)
bo rzekomo takiego interesu nie mam bo nie jestem uczestnikiem, osoba uprawniona do zachówku itp Wujek poprosił mnie abym zrealizował ten testament i ja chce to zrobić.

Wracając do babci. Podaję babcię jako wnioskodawcę. w końcu babcia jako siostra zmarłej uczestnik postepowania ma na pewno interes w ustaleniu kto dziedziczy po jej siostrze. Babcia udziela mi pełnomocnictwa tym razem w zwykłej formie pisemnej. Ja zastępuję babcię
i w ten sposób biore udział w postepowaniu.

1. Czy mogę tak uczynić?
2. Jaki zakres powinno mieć takie pełnomocnictwo?

1. tak (jesteś zstępnym babci);
2. powinno wskazywać stopień pokrewieństwa i zakres spraw, a wyglądac może np tak:

upoważniam mojego wnuka Grigorija1 do reprezentowania mnie przed sądem w sprawie o stwierdzenia nabycia spadku po zmarłym .....

Czy ktos moze dać odpowiedź na pytanie Antares-a?

odpowiedź uzyskałeś w pierwszym poście, wystarczy ze zrozumieniem przeczytać.

Ale:

1. nie,
2. nie,
3. nie, pełnomocnictwo musi być sporządzone w języku polskim

Powrót