Pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku VeDo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VeDo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mam pytanie - czy mogę być pełnomocnikiem mojego teścia w postępowaniu spadkowym, albo czy syn teścia/mój mąż może przekazać mi takie pełnomocnictwo ? bardzo proszę o radę
Zmarła druga żona mojego teścia (pierwsza wcześniej tez), teraz dzieci drugiej żony wystąpiły o podział spadkowy. W sprawie jest o tyle problem, że cały dobytek z pierwszego małżeństwa (bez postępowania spadkowego) teść połączył z dobytkiem drugiej żony. Jego pierwsze małżeństwo trwało 35 lat, a drugie 28 lat, teraz teść ma 90 lat, jest w pełni sprawny, nawet prowadzi samochód, ale w sądzie może sobie nie dać rady, dlatego proszę o pomoc w sprawie tego pełnomocnictwa

VeDo napisał:
czy mogę być pełnomocnikiem mojego teścia w postępowaniu spadkowym, albo czy syn teścia/mój mąż może przekazać mi takie pełnomocnictwo ?
Nie i nie. Członek rodziny nie ma prawa udzielania substytucji tj. dalszego pełnomocnictwa. Pani teść może udzielić swojego pełnomocnictwa swojemu synowi (pisemnie lub ustnie do protokołu) i wtedy syn może go reprezentować.
Przepis prawny:
art. 87 Kodeks postępowania cywilnego (fragment)
§ 1. Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, w sprawach własności intelektualnej także rzecznik patentowy, a w sprawach restrukturyzacji i upadłości także osoba posiadająca licencję doradcy restrukturyzacyjnego, a ponadto osoba sprawująca zarząd majątkiem lub interesami strony oraz osoba pozostająca ze stroną w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, współuczestnik sporu, jak również małżonek, rodzeństwo, zstępni lub wstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.

Ostatnia edycja:
OK, dziękuję ;) - czyli jest tak jak myślałam, a idąc dalej to może udzielić pełnomocnictwa też mojemu synowi czyli swojemu wnukowi, czy dobrze to rozumiem ? Bo bezpośrednio mi teść nie może udzielić takiego pełnomocnictwa, rozumiem

Ostatnia edycja:
Dzięki, ale jeszcze druga część/dla pewności - teść nie może udzielić takiego pełnomocnictwa mi/synowej, czy jednak może istnieje taka możliwość

VeDo napisał:
ale jeszcze druga część/dla pewności - teść nie może udzielić takiego pełnomocnictwa mi/synowej, czy jednak może istnieje taka możliwość
Nie z przesłanki "rodzinnej". Mogłaby być Pani pełnomocnikiem swojego teścia,jęzeli sprawuje Pani zarząd majątkiem lub interesami teścia i/lub pozostaje Pani z teściem w stałym stosunku zlecenia a przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia.

Czy w takiej sytuacji wchodzi możliwość notarialnego pełnomocnictwa, przepraszam, że tak dopytuję, ale mój mąż nie czuje się na siłach stanąć przed sądem, ja natomiast nie mam z tym problemu, choć nie jestem prawnikiem, ale na co dzień analizuję przepisy prawa, chociaż nie jest to prawo spadkowe (kiedyś we własnej sprawie broniłam się sama z sukcesem - mnie nie paraliżuje strach), a w tej sytuacji, po prostu staram się pomóc

Hm, szkoda Bardzo dziękuję za pomoc i wyjaśnienia :) Pozdrawiam

Powrót