PESEL czy NIP w przypadku płatnika zaliczek

• Autor wątku Autor wątku www7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

www7777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam następujące pytanie: Czy w sytuacji w której zarobiłam pieniądze w internecie, zapłaciłam z tego tytułu zaliczki na podatek na zeznaniu rocznym powinnam podać NIP czy pesel ? Pracuje w szpitalu, nie posiadam działalności gospodarczej, nie jestem płatnikiem vat-u, ani płatnikiem składek na ubezpieczenie społeczne ani zdrowotne.
Wg interpretacji na interaktywnym zeznaniu z "e-podatków" powinnam podać PESEL, wg interpretacji z broszury wynika, że NIP ->
"Składając zeznanie podatkowe należy pamiętać o prawidłowym wskazaniu identyfikatora
podatkowego (poz. 1/2), tj. NIP albo numer PESEL. Numer PESEL wpisują do zeznania osoby
objęte rejestrem PESEL i które w roku podatkowym:
− nie prowadziły działalności gospodarczej,
− nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
− nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne,
jak i podatku, np. z tytułu zatrudnienia pracownika).
Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z powyższych warunków, wpisują NIP."

Proszę o pomoc :)

PESEL.

numer pesel wpisują do zeznania osoby objęte rejestrem pesel i które w roku podatkowym:
1. Nie prowadziły działalności gospodarczej,
2. nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
3. nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne,
jak i podatku, np. z tytułu zatrudnienia pracownika).

ad. 1. nie posiadam działalności gospodarczej,
ad. 2. nie jestem płatnikiem vat-u,
ad. 3. Pracuje w szpitalu, nie jestem płatnikiem składek na ubezpieczenie społeczne ani zdrowotne.

Z tej broszury chyba też wynika, że PESEL ;)

Właśnie patrząc na punkt 3 mam wątpliwości co do słów "jak i podatku" bo w końcu sama wpłaciłam zaliczkę czyli byłam płatniczką podatku co prawda zaliczki ale pracodawca też płaci za mnie zaliczki na podatek. Stąd moje wątpliwości :) Może ktoś ma strony internetowe lub w podobny sposób zarabia i odprowadza uczciwie zaliczki i mógłby napisać co wpisuje :) Bo jednak słówko chyba w wypowiedzi saimon'a nie do końca rozwiewa moje wątpliwości. Proszę nie pisać żeby pójść do US niestety starsze Panie nie wiedziały w jaki sposób rozliczyć takie dochody z internetu i kwestii NIP/ PESEL również.. mimo wszystko wolałabym nie mieć problemu za to że wpisałam pesel a nie nip lub na odwrót :)

Powrót