PESEL na fakurze a RODO. Jak przekazać PESEL do faktury dla sklepu internetowego?

• Autor wątku Autor wątku P.Polak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

P.Polak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jeżeli klient sklepu internetowego z pewnego powodu potrzebuje, aby jego numer PESEL znalazł się na fakturze, to jak z punktu widzenia PRAWA, ale także z punktu widzenia BEZPIECZEŃSTWA TELEINFORMATYCZNEGO, powinno wyglądać przekazanie PESEL do sklepu internetowego?

Czy np. klient powinien PESEL wpisać w komentarzu podczas składania zamówienia (czy wtedy każdy pracownik sklepu, a może też kurier będzie miał dostęp do tego PESEL?), czy może klient powinien przekazać PESEL np. e-mailem do wybranej osoby (np. do osoby odpowiedzialnej za RODO, czy do osoby odpowiedzialnej za księgowość)?

Jak powinna wyglądać to przekazanie PESEL do sklepu internetowego, żeby było to bezpieczne dla klienta i prawnie zgodnie?

Powiem przekazać tak jak i wszystkie inne dane do faktury. PESEL to nie jest żaden tajemny i sekretny kod. Nie ma większej wartości niż imię nazwisko i adres, który absolutnie ochoczo podajesz

Wydawało mi się, że PESEL ma szczególną wartość (zwłaszcza w zestawieniu z innymi danymi), i że powinien być w sposób szczególny chroniony.

PS Na stronie CHRONPESEL.PL znalazłem artykuł pod tytułem "PESEL cenniejszy od nazwiska". To jak to w końcu jest? PESEL faktycznie nie ma większej wartości niż inne dane?

Ostatnia edycja:
Nooo wydawało ci się. Moje dane (w tym PESEL, wzór podpisu) możesz sobie on-line podejrzeć e KRS. I setki tysięcy inny osób związanych z jakąś osobą prawną, w tym np. Obajtka itp.

Po co ten PESEL ? IMHO to zbędna dana.

P.Polak napisał:
PS Na stronie CHRONPESEL.PL znalazłem artykuł pod tytułem "PESEL cenniejszy od nazwiska".

A co to za magiczna strona, ze aż tak się tym przejąłeś? W internecie jest mnóstwo bzdur, widziałem dzieciątko artykułów o tym, ze ziemia jest płaska, ale niczego to nie dowodzi.

PESEL to dana osobowa jak każda inna, oczywiście powinna być chroniona, ale nie traktuj jej jak tajnego ciągu cyfr. Osobiście dużo skrupulatniej chronilbym swój adres zamieszkania niż numer PESEL

Powrót