Petardy - pytanie.

• Autor wątku Autor wątku ponty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ponty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Dzisiaj z kolegą wybrałem się na spacer. Oczywiście ja z kolegą chcieliśmy zobaczyć efekt petard, ja miałem jedną i on. Pod odpaleniu podjechała do nas policja. Jestem niepełnoletni- mam 17 lat. Nie wspomne o moim życiowym pechu- wpaść musiałem ja, a nieopodal biegały dzieciaki strzelając petardami, ale mniejsza z tym. Otóż zostałem spisany, poinformowany, że teraz mandaty wynoszą za to wykroczenie 500 zł, nic nie zostało mi wypisane. I teraz nasuwa mi się pytanie czy dostane ten mandat inną drogą, np. pocztą czy czymś w tym stylu? Czy to było może upomnienie? Proszę o odpowiedz, pierwszy raz mam taką sytuację.

a co ci powiedzial Policjant? upomniał cię? powiedział ,że prześle kwit do Sądu ?

Raczej tam nic takiego nie mówił o kwitach i o sądach.

to przykre ale jeżeli zostałeś spisany należy sie liczyc z mozliwością skierowania wniosku do Sądu Grodzkiego i nałżenia grzywny. Możliwe jest także wezwanie opiekuna prawnego na policje a wtedy możliwe jest zarówno pouczenie jak i mandat karny. Moze też skończyc sie wizytą dzielnicowego w domu JRP

Rozumiem, pech to pech. Słyszałem od tych policjantów, że mandat nałożą chyba jak będę dalej strzelał i złapią mnie ponownie- to to chyba pouczenie, taką mam nadzieję.

A i jeszcze jedno czy prawdopodobieństwo wystąpienia w.w konsekwencji przez janprucnal może załagodzić to że zostałem spisany pierwszy raz?

Powrót