pewna sprawa z ubezpieczeniem w niemczech

• Autor wątku Autor wątku gosu88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosu88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
w najblizszym czasie planuje wyjechac do niemiec, moja sytuacja wyglada nastepujaco:
- bede u nas w polsce zarejestrowany jako bezrobotny i bede transferowal swoj zasilek do niemiec i tu szukal pracy
- bede mial wyrobiona karte ekuz dla osob poszukujacych pracy

W niemczech oczywiscie bede chcial sie zameldowac i zglosic do urzedy pracy(aby transferowac swoj zasilek)
I teraz moje pytanie czy karta ekuz wydana dla takiej osoby jak ja zwalnia mnie z obowiazkowego ubezpiczenie w niemczech( rozmawiajac z Pania z nfz powiedziala mi ze tak?- ale chce sie jeszcze upewnic i stad pytam) przez czas poszukiwania pracy(wyczytalem ze jest wazna 2miesiace w moim przypadku)? Nigdzie nie moge znalezc konkretnej odpowiedzi na to pytanie. Chodzi mi o to abym potem nie musial placic zadnej kary ani zaleglego ubezpiczenia za czas od kiedy sie zameldowalem do czasu np. znalezienia pracy.
Z gory dziekuje za jakas konkretna odpowiedz. Pozdro.

wg przepisow unijnych nie mozna byc ubezpieczonym rownoczesnie w dwoch krajach, a wiec jesli jako osoba bezrobotna w Polsce jestes ubezpieczony w POlsce i transferujesz zasilek na okres szukania pracy w innym panstwie czlonkowskim (co jest mozliwe tylko na scisle okreslony czas), to dopoki nie znazjdziesz pracy w tym panstwie i dopoki nadal oficjalnie transferujesz zasilek, nie musisz (a nawet nie mozesz) sie ubezpieczyc ym kraju

czyli mam rozumiec, ze w czasie poszukiwania pracy w niemczech jestem ubezpieczony(poprzez polski nfz)?

Ja az tak dobrze nie znam polskich przepisow, o to trzeba sie konkretnie pytac w polskim NFZ/polskim urzedzie pracy w konktescie transferu zasilku na poszukiwanie pracy za granica

Powrót