Pewna sytuacja z Allegro..

• Autor wątku Autor wątku bANIAQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bANIAQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, proszę o pomoc i poradę.
Jakiś czas temu wystawiłem na allegro podróbkę iPhone. Nigdzie nie podawałem, że jest to oryginalny produkt, telefon był wystawiony w kategori "inne marki", podany był również numer IMEI.
Telefon został sprzedany, wysłany i od tego momentu zaczęły się problemy. Widocznie kupujący nie zauważył, że telefon jest podróbką. Zaczęły się wyzwiska, groźby, straszenie policją. Jeszcze przed tym wszystkim otrzymałem od razu negatywny komentarz, sprawa została zgłoszona na allegro.
Opisałem całą sytuację, lecz kupujący wymyślił sobie, że odeśle do mnie telefon (właśnie jest w drodze), a ja mam mu przelać pieniądze na konto. Paczki nie mam zamiaru odbierać, ale proszę mi powiedzieć czy grozi mi coś w związku z tą sprzedażą czy to problem kupującego, że nie dopatrzył szczegółów ?

Wydaje mi się że mimo wszystko powinieneś zaznaczyć i jest to podróbka.Ale dopytaj na allegro jakie mają wymogi co do wystawiania takich ogłoszeń.

była składana reklamacja przez kupującego ?

W jakim sensie reklamacja ? Jeszcze bez żadnego kontaktu ze mną otrzymałem negatywny komentarz, kupujący założył też spór na allegro.

czy kupujący wysłał Ci reklamację ?
czy napisał jakie ma zastrzeżenia i "Oczekiwania" ?

"jutro odsyłam telefon i zwraca pan pieniadze"

32f487f3e12d7.jpg

Kupujący pytał poprzez maila czy telefon jest sprawny, ma blokadę simlock, gwaramcję itd. Odpisałem, podałem również numer IMEI by mógł sobie go sprawdzić.

nie rozumiesz.
link do aukcji wstaw

Nie do końca rozumiem po co Panu link do allegro. Przecież cały opis wstawiłem, telefon tak jak pisałem wcześniej wystawiony był w kategorii "inne marki / pozostałe".

widać że link stanowi problem , ok .

Oddaj pieniądze kupującemu.

Nie stanowi problemu, lecz nie chciałbym udostępniać tu swoich danych (nick z allegro).

outmc-autor ma oddać pieniądze bo Ty nie zobaczyłeś linka do allegro?Śmieszne.

Violet95 napisał:
outmc-autor oddać pieniądze bo Ty nie zobaczyłeś linka do allegro?Śmieszne.

nie rozumiesz w czym rzecz to nie komentuj.

gdzie jest informacja że telefon to podróbka ?

Nie musisz pokazywać linka z allegro wystarczy że zrobisz screeny ze swojej aukcji zamalujesz dane i na jedno wyjdzie.

Nigdzie nie jest napisane, że jest to produkt Apple. Telefon jest wystawiony w innej kategorii niż Apple. Podałem również poprzez email numer imei telefonu, kupujący mógł wszystko sprawdzić.

Z załączonego obrazka wynika, że sprzedałeś telefon sygnowany logiem Apple, model iPhone 6s, więc albo rozpatrz reklamację, albo dostarcz go klientowi.

zdjęcie produktu mówi co innego.

Powrót