Pewna sytuacja z Allegro..

• Autor wątku Autor wątku bANIAQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
outmc napisał:
nie rozumiesz w czym rzecz to nie komentuj.

gdzie jest informacja że telefon to podróbka ?

A widziałeś mój pierwszy komentarz?Nie?To siedź cicho!

Napisałam w pierwszym komentarzu że autor powinien napisać że telefon jest podróbką.Mimo wszystko logo i wygląd może być mylny.

Ok, dziękuję za odpowiedzi. Zakładając, że nie odbiorę telefonu odesłanego do mnie, nie odeślę pieniędzy, co może mi grozić ?

Violet95 napisał:
A widziałeś mój pierwszy komentarz?Nie?To siedź cicho!

poczytaj na temat opcji "Edytuj" w regulaminie forum.
twoj komentarz nie skomentuje, wiele nie wnosi.

Zgłoszenie przez kupującego skargi do praw konsumenta i zgłoszenie do allegro.Oczywiście pieniądze musisz oddać bo kupujący ma czas na zwrot towaru.

A czy zwrot pieniędzy w ciągu 14 dni nie obowiązuje tylko firm ?

4046df4b5dc9e.png

Z praw konsumenta.Jest coś takiego jak czas na zwrot/reklamacje towaru.Skoro w ogłoszeniu/aukcji nie zaznaczyłeś że jest to podróbka pisząc o tym jasno a zdjęcia wskazują że jest to oryginał to reklamacja jest na korzyść kupującego.

Violet95 napisał:
Zgłoszenie przez kupującego skargi do praw konsumenta i zgłoszenie do allegro.Oczywiście pieniądze musisz oddać bo kupujący ma czas na zwrot towaru.

Dziewczynko...nie pisz głupot...gimbaza ma ferie?

Violet95 napisał:
Z praw konsumenta.Jest coś takiego jak czas na zwrot [...]

Dziecko...daj już sobie spokój z pisaniem bzdur.

bANIAQ napisał:
Witam, proszę o pomoc i poradę

Ale zrobiłeś w konia kupującego. Masakra. Kupujący nic nie musi sprawdzac. Co po IMEI ma sprawdzic? :o

Ciesz sie, ze nie trafiles na mnie.

Na twoim miejscu przyjabym zwrot, oddał $$ i przeprosił.

Ostatnia edycja:
Violet95 napisał:
Z praw konsumenta.Jest coś takiego jak czas na zwrot/reklamacje towaru.Skoro w ogłoszeniu/aukcji nie zaznaczyłeś że jest to podróbka pisząc o tym jasno a zdjęcia wskazują że jest to oryginał to reklamacja jest na korzyść kupującego.

a dokładniej ? jaki przepis ?

No i co z tego że jest osobą prywatną?Jak masz firmę jedno osobową to też jesteś osobą prywatną w teorii.A tak poza tym to gdzie napisałeś że wystawiasz telefon jako prywatny sprzedający a nie firma?Bo może coś przeoczyłam.

Violet95 napisał:
No i co z tego że jest osobą prywatną?Jak masz firmę jedno osobową to też jesteś osobą prywatną w teorii.A tak poza tym to gdzie napisałeś że wystawiasz telefon jako prywatny sprzedający a nie firma?Bo może coś przeoczyłam.

nie pisz już bzdur. naprawdę nie masz pojęcia

Poczytaj sobie prawa konsumenta.Nawet kupując jajka od baby na targu masz prawo zwrotu jeśli towar jest niezgodny z opisem albo jest czymś innym niż twierdzi sprzedający.

Do autora tematu : zwróć pieniądze , jeśli nie chcesz mieć problemów

Proszę bardzo:
Art. 305. 1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

dlatego najlepiej zwróć pieniądze

Więc nawet jeśli nie na czas zwrotu to kupujący może się powołać że handlujesz podróbkami i nigdzie o tym nie wspomniałeś wpisując w aukcji:że jest to towar podrobiony a nie oryginalny.Jego wygląd łudząco przypomina oryginalny więc wprowadza potencjalnego konsumenta w błąd.

Violet95 napisał:
potencjalnego konsumenta

Ile jeszcze razy trzeba Ci napisać że tu nie ma mowy o sprzedaży konsumenckiej?

Autorze, oddaj kasę. Chciałeś przycwaniakować, więc chociaż napraw to i ciesz się, że nie dostaniesz czegoś poważniejszego niż reklamacja, np. zarzut paserstwa.

A może autor tematu pochwali się czy telefon sprzedał w cenie za podróbkę, czy też o tym zapomniał i wystawił w cenie jak za oryginalny? :-)

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Powrót