Pewne prawa zastrzeżone

• Autor wątku Autor wątku Łukasz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz1

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam.
Chce opublikować artykuł na zasadach licencji Creative Commons. Chciałbym jednak ograniczyć pewnym osobą (konkretnej firmie) nieodpłatne korzystanie z tego artykułu. Czy jest to możliwe w tej licencji - ewentualnie jaka klauzula mogę to zrobić. Wymyśliłem coś takiego:

Korzystanie i rozpowszechnianie tego artykułu bądź jego fragmentów może odbywać się wyłącznie na zasadach licencji CC.
Zgodnie z nią, jakiekolwiek zapoznawanie się z treścią, kopiowanie, rozpowszechnianie bądź jakiekolwiek inne korzystanie, z tego teksu bądź jego fragmentów przez firmę X, pracowników tej firmy, osoby związane z X, działające na rzecz, bądź w imieniu X objęte jest opłatą zgodnie z cennikiem dostępnym u Autora.

Lepiej ogólnie wylącz komercyjne uzywanie...

by-nc-nd

albo by-nc

Bo to co napisałeś, mozna łatwo obejść.

Chciałbym całkowicie ograniczyć korzystanie przez tą firmę z treści utworu - do tego stopnia że nie mogła by się z nią zapoznać bez mojej zgody. Czy te licencje to umożliwiają ?

Tekst ma byc ogólnie dostępny, a ty komus chcesz zabronic zapoznania się z nim?

Nierealne. Niewykonalne. Chyba, ze będziesz kazdego legitymował, ale wtedy odpada CC ogóle ;)

Nie chce nikogo legitymować, chodzi mi o to żeby firma X nie mogła legalnie, bez zapłaty na moja rzecz skorzystać czy zapoznać się treścią z tego artykuł, a czy to zrobi czy nie to już jej sprawa.
grizz - napisałeś w swoim pierwszym poście że wymieniona prze zemnie klauzule można łatwo obejść. Jak?

A podwykonawca nie działa na rzecz firm ?

Powrót