PGE posadza mnie o nielegalny pobór prądu .. Pomocy !

• Autor wątku Autor wątku justyna1313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna1313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, chciałam zapytać co zrobić gdy PGE posądza mnie o nielegalny pobór prądu . Pewnego dnia przyszedł Pan z energetyki nie wiadomo po co i stwierdził brak plomby legalizacyjnej górnej, gdzie licznik jest na klatce schodowej ogólnodostępnej nie zabezpieczony żadną skrzynką . I stwierdził ze jak już tu jest, to wymieni licznik ale prawda jest taka ze Pan nie wiadomo ile przebywał na klatce i czy sam nie uszkodził plomby . Licznik wysłano do ekspertyzy na podstawie której wskazania licznika okazały się wszystkie w normie lecz na górnej i dolnej tarczy są jakieś zarysowania ale licznik ma 25 lat jest z 1990 r. My go posiadamy od 2001r . Na podstawie tej ekspertyzy PGE zarzuca nam kradzież prądu i każe zapłacić nam kare w wysokości 2600 zł w tym jest wymiana licznika i nota obciążeniowa . W Obwodowym Urzędzie Miar powiedzieli ze licznik był przynajmniej dwa razy legalizowany . Kontaktując się z nimi dowiedziałam się że niekoniecznie oznacza to nielegalny pobór prądu gdyż powstałe zarysowania nie wiadomo skąd powstały a PGE od razu zasugerował nielegalny pobór prądu . Prosząc PGE o anulowanie noty obciążeniowej że ich to nie interesuje bo licznik jest na mnie i muszę udowodnić ze tego poboru nie było . W piśmie które mi wysłali jest napisane że:
*w przypadku kwestionowania ustaleń zawartych w świadectwie ekspertyzy przysługuje mi prawo zlecenia(odpłatnie) ponownej ekspertyzy licznika . Z definicji i określeń zawartych w cyt. Rozporządzeniu wynika :
-że w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wyniku badania laboratoryjnego, o którym mowa, odbiorca może zlecić wykonanie dodatkowej ekspertyzy badanego uprzednio układu pomiarowo-rozliczeniowego ; przedsiębiorstwo energetyczne umożliwia przeprowadzenie takiej ekspertyzy .
-koszty ekspertyzy pokrywa odbiorca
-w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w działaniu układu pomiarowo-rozliczeniowego, z wyłączeniem nielegalnego poboru energii elektrycznej, przedsiębiorstwo energetyczne zwraca koszty wykonanej ekspertyzy, a także dokonuje korekty należności za dostarczona energie elektryczną.
Po czym po 2 tygodniach wysłali mi następne pismo w którym niezależnie od wyników chcą mnie obciążyć . Proszę o pomoc bo nie wiem co w tej sytuacji zrobić ?

A co na to Urząd Regulacji Energetyki?

Jeszcze nie wiadomo,próbowaliśmy dogadac sie z PGE polubownie tak jak radzil adwokat . Tylko jedno mnie zastanawia skoro ekspertyza wykazala ze pobór prądu jest w normie to dlaczego twierdzą że kradliśmy prąd ??

Tylko jedno mnie zastanawia skoro ekspertyza wykazala ze pobór prądu jest w normie to dlaczego twierdzą że kradliśmy prąd ??

Zapewne dlatego, że brak plomby + rysy na tarczy wskazują na manualne przestawienie cyfr licznika.

Krótko rzecz ujmując, przedsiębiorstwo energetyczne może obciążyć odbiorcę, ale za faktycznie pobraną energię

Pokaz swojemu prawnikowi:
- Orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 10 grudnia 2009 r. III CZP 107/09
- i zasugeruj art. 189 KPC

Powrót