A
aakonda921
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Zmarł mój ojciec po którym w sposób dziedziczenia nabyłem prawa do spadku razem z moim starszym bratem.Jest to na dzień dzisiejszy pole,które nie jest uprawiane,jest to w równych częściach po połowie.W dniu śmierci mojego ojca okazało się,że jeszcze jedna działka na której mieszkał razem z domem jest zapisana aktem notarialnym synowi mojego brata to nie wchodziło w masę spadkową dla nas synów.Nastąpiło to półtora roku przed śmiercią ojca.W chwili obecnej otrzymałem z PGNiG pismo ostateczne sądowe o uregulowanie rachunku za gaz właśnie z tego domu gdzie mieszkał ojciec a właścicielem był już jego wnuk. Napisałem pismo do PGNiG,że nie mogę się z zgodzic z tym gdyż właścicielem domu jest syn mojego przyrodniego brata i on powinien zapłacic za pobor gazu.Nadmieniam ze dom nie wchodzi w skłąd masy spadkowej.Dziś otrzymałem pismo iż z art.922 KC wszelkie prawa i obowiązki po zmarłym przechodzą na spadkobierców i kwota ta powinna byc uregulowana przeze mnie do 3 dni inaczej bedzie skierowana do sądu.Co ciekawe gaz ten był zużyty juz po smierci.Na prośbę windykacji PGNiG sąd tutejszy wskazał iż jestem jednym z spadkobierców.Prosze o porade!!