Photoshop - czy to legalne - prosze o pilną odpowiedź !

• Autor wątku Autor wątku pucek2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pucek2000

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam !

Kupiłem na Allegro photoshopa, być może będę chciał w przyszłości założyć firmę .
Mam pytanie, czy legalne będzie używanie w przyszłości programu w firmie, jeżeli nie jest zakupiony na firmę ?
Facet nie wystawia faktur VAT.

Oczywiście program jest legalny, w wersji EN, sprowadzony z USA.
Nie był nigdy używany ani rejestrowany.

Zalicytowałem w Allegro, w sumie kupiłem go za niedużą kwotę, ale nie wiem teraz czy nie wtopiłem kasy, bo jak się okaże, że nie będę mógł pracować na nim w firmie to kasa wyrzucona w błoto :(

Bardzo zależy mi na jak naszybszej odpowiedzi, proszę o pomoc !!!

Nie wierzę, że nikt nie wie, może ktoś chociaż napisać "tak" czy "nie" ?

Witam,

nie ma odpowiedzi, bo to pytanie trochę nie na ten dział - może bardziej na prawo gospodarcze albo dział ogólny?

...zacząć od dokładnego przeczytania "licencji" (tej wersji).

Proponuję też przejrzeć polską stronkę Adobe i ewentualnie zapytać (choć odpowiedź w tym przypadku nie musi być wiążąca, ale pomocna)

Tu taka ciekawostka:
>>>KLIKNIJ i wybierz jęz. PL<<

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi.

Jeżeli to zły dział, prosiłbym o przeniesienie.

Patrzyłem na tą licencję co podałeś i niestety nie znalazłem tam nic na temat kwestii, która mnie interesuje. Na stronie Adobe też nic nie znalazłem ( może źle szukałem, jeszcze popatrzę ).

Mam zamiar też zadzwonić do obsługi klienta Adobe, może oni mi odpowiedzą.

Witam ponownie.

Próbowałem się dodzwonić do pomocy firmy Adobe oraz do polskiego przedstawicielstwa firmy , jednak nikt nie odbiera.

Skontaktowałem się też ze sprzedawcą, napisał mi, że nie ma nie tylko faktury ( o czym jest napisane w aukcji ) ALE NIE MA NAWET PARAGONU ( O TYM W AUKCJI NIE PISZE )

Zauważyłem też, że koleś ma drugie konto na Allegro, z którego sprzedaje ( tym razem Photoshop CS3 ), natomiast opis aukcji jest identyczny jak w aukcji w której kupiłem( czyli, że sprowadził 2 sztuki, jedną dla siebie, druga dla znajomego, który zrezygnował. Trochę to podejrzane...

Wydaje mi się więc, że nie ma szans, żeby taki program był legalny, jezeli brak jakiegokolwiek dowodu zakupu. Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć ? Wydaje mi się, że takie coś ktoś powinien wiedzieć na 100%.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź :)

....spokojnie - faktura itp nie jest żadną podstawą legalności.

Zapoznać się dokładnie z pkt.4.4 "licencji" (namiar wyżej) i skontaktowac z np. centrala Adobe.
Oni ustalą , czy ta Wersja jest odsprzedana (a właściwie przelane prawa Uzytkownika...) zgodnie z warunkami licencji Adobe.

Ps - w firmie GIMP wystarczy np. dołączony do jakieś gazetki i w 99% zrobi to wszystko co Adobe Photoshop.

...telefoniczna Obsługa klienta (w rodzimym jeżyku) jest w dni powszednie od 9:00 do 17:00, wiec tylko cierpliwość...

(to tez jest na stronce Adobe PL)

hojlo1 napisał:
....spokojnie - faktura itp nie jest żadną podstawą legalności.

Zapoznać się dokładnie z pkt.4.4 "licencji" (namiar wyżej) i skontaktowac z np. centrala Adobe.
Oni ustalą , czy ta Wersja jest odsprzedana (a właściwie przelane prawa Uzytkownika...) zgodnie z warunkami licencji Adobe.

[/I]

Ok, to jeszcze będę próbował dzwonić...
Czyli rozumiem, że przydałoby się znać numer seryjny teraz ?

Czytałem całą "licencję" i właśnie punk 4.4 zwrócił moją uwagę...
Wynika z niej, że jeżeli przekaże mi wszystko, numer seryjny, nośnik, licencję itd. to jest to legalne.

Ale bardziej niż licencji obawiam się polskiego prawa.
Nie trzeba od tego zapłacić chociażby podatku ?
Czy jeżeli gość nie płacił np cła i jakichś innych podatków przy zakupie to też nie będzie problemu ?

Ostatnia edycja:
hojlo1 napisał:
skontaktowac z np. centrala Adobe.

Ok, ale dokładnie nie rozumiem. Piszesz "ta wersja" a chyba chodzi o konkretny egzemplarz ( chyba, że się mylę ). A jezeli tak, czy musze im podać np serial number, a jeżeli nie to jakie inne dane ?
A seriala nie znam i chyba dziwne by było jakby sprzedawca mi go teraz podał. Chyba, że też czegoś nie rozumiem.. ;)

Powrót