Pieczęć imienna i parafka jako podpis

• Autor wątku Autor wątku wilczekpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wilczekpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jestem niepełnosprawną osobą, samodzielnie nie piszącą. Jako osoba aktywna społecznie, co jakiś czas muszę przygotowywać i składać różnego rodzaju dokumenty. Owe powinny być podpisywane odręcznie, z czym oczywiście mam problem. Jestem jednak w stanie stawiać odręczne parafki i używać pieczątek. W związku z tym, chciałbym się dowiedzieć czy w każdej sytuacji parafka wraz z imienną pieczęcią może być stawiana na równi z czytelnym, odręcznym podpisem?

W sprawach "prywatnych" problem ten mam rozwiązany w taki sposób, iż osoba sprawna fizycznie, będąca członkiem mojej rodziny, posiada upoważnienie, wystawione przez notariusza, do reprezentowania mojej osoby. Nie wyobrażam sobie jednak sytuacji, kiedy będzie ciągle za mną chodziła i się podpisywała...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Uważam, że posłużenie się pieczątką imienną i postawienie parafki, jest równoznaczne z "własnoręcznym podpisem".
Natomiast różne są stanowiska sądów i różne są interpretacje.
Kto ma rację? Zapraszam do dyskusji, bo temat jest niewątpliwie ciekawy.

Dzięki za odpowiedź.

Temat jest tym ciekawszy, iż spora grupa osób niepełnosprawnych, nie mogąca się podpisywać a będąca w stanie być aktywną społecznie czy zawodowo, osiągnęła odpowiedni wiek ku temu (przynajmniej w Gdańsku;) ).
Abstrahując jednak od tego, temat jest interesujący i moim zdaniem do końca niewyjaśniony.

Powrót