Pieniądze dla Funduszu Alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku Mućka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mućka

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.

Mam pytanie, czy istnieje możliwość umorzenia przez Fundusz Alimentacyjny chociażby części zadłużenia alimentacyjnego?
Mąż spłacał alimenty z wynagrodzenia, było ściągane zadłużenie. Zdecydowana większość tego zadłużenia została już spłacona, jednakże mąż stracił właśnie pracę i nie wiem czy istnieje możliwość wysłania prośby do funduszu o anulowanie pozostałych alimentów? Ewentualnie czy na czas szukania pracy można je jakoś zawiesić? Ciężko odczuliśmy z mężem spłatę zadłużenia przez kilka miesięcy dostawaliśmy około tysiąca zł i bardzo bym nie chciała, żeby na czas szukania przez męża pracy znowu dług nam urósł (nie mamy zamiaru uchylać się przed spłatą, ale boję się kolejnych narastających długów z tego tytułu).
Serdecznie proszę o pomoc

Nie ma szans takich na to,żeby zadłuzenie zostało umorzone

a ewentualnie wstrzymanie w jakikolwiek sposób teraz na czas szukania pracy, żeby to nie narastało?

ale wstrzymanie czego? rosną teraz same odsetki, chyba, że nadal FA płaci alimenty dzieciom, to dług rośnie, bo dzieci muszą z czegoś żyć

No własnie napisz czy alimenty sa nadal wyplacane przez FA?-czy juz nie i splacaliscie sam dług?

matka tamtego dziecka cały czas bierze pieniądze z FA, a nam zostało w FA jeszcze kilkaset złotych zadłużenia, bo podczas pracy mąż nie zdążył spłacić całości zadłużenia. Słyszałam, że można jakoś sądowo wstrzymać alimenty, ale nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja.
W gruncie rzeczy chodzi mi o to, żeby alimenty nadal nie narastały. bo jak mąż znajdzie nową pracę, to znowu nie będziemy mieli z czego żyć, bo komornik zabierze większość wypłaty, a tak jak pisałam, nie mam zamiaru się przed tym uchylać, ale chcę, żeby moje dzieci też miały z czego żyć, a wspólnie z mężem mamy dwójkę.

Nie można sądownie wstrzymac alimntów tylko dlatego,że ojciec dziecka nie ma pracy.Dziecko tez musi miec co jesc-gdy matka dziecka w dalszym ciągu pobiera alimenty z FA to zadłużenie Twojemu mężowi cały czas rosło i bedzie rosnąć

a czy w takim razie mogę a jakikolwiek sposób zrobić tak, żeby komornik nie siadł na pensję mi z tytułu męża alimentów?

Ale Tobie Komornik nie wejdzie na Twoja pensje bo nie na Ciebie ma wyrok.

a to, że nie mamy rozdzielności majątkowej nie ma znaczenia?

moze zajac wasze ruchomosci,rachunki bankowe itp ale twojej pensji nie

Powrót