Pieniądze od komornika

• Autor wątku Autor wątku Natwro88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natwro88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
W styczniu otrzymałam od komornika 1000 zł przekazem pocztowym, teraz w lutym otrzymałam 500 zł. Do czasu ukończenia szkoły w 2015 roku mama dostawała alimenty od państwa na mnie, ponieważ biologiczny ojciec nie pracował. Nie mam pojęcia, skąd te pieniądze, z ojcem nie mam kontaktu, do komornika nie umiem się dodzwonić. Jeżeli to ma jakieś znaczenie, to mam 3-miesięczną córkę i jestem w związku małżeńskim. Czy ktoś wie, dlaczego mogę dostawać te pieniądze?

może komornik się pomylił i zamiast do funduszu alimentacyjnego, wysyła do Ciebie, dlatego skontaktuj się z komornikiem. Mam nadzieję, że umorzyłaś egzekucję z bieżących alimentów odkąd ustał obowiązek alimentacyjny Twego ojca?

przemcio1963 napisał:
może komornik się pomylił i zamiast do funduszu alimentacyjnego, wysyła do Ciebie, dlatego skontaktuj się z komornikiem. Mam nadzieję, że umorzyłaś egzekucję z bieżących alimentów odkąd ustał obowiązek alimentacyjny Twego ojca?

W czerwcu 2015 mama przestała dostawać na mnie alimenty i w październiku wyjechałam do Holandii na rok i nic nie robiłam w sprawie alimentów. Teraz nagle zaczęłam dostawać. Dodam, że mama wyjechała na miesiąc i wstrzymali alimenty na mojego brata i do tej chwili nie dostaje, bo są problemy z papierami. Ja dostaję, mój brat nie, tym bardziej jest to dla mnie dziwne. Dzwoniłam do komornika, powiedział, że są to alimenty i bez względu na to, czy się uczę, czy nie, należą mi się. Nic z tego nie rozumiem.

Jedynie może chodzić o zaległe jeśli z funduszu były wypłacane tylko za jakiś okres czasu
Zalecam osobiste stawiennictwo w kancelarii bo jak tak dalej pójdzie to będziesz mieć do zwrotu niezłą sumę

przemcio1963 napisał:
Jedynie może chodzić o zaległe jeśli z funduszu były wypłacane tylko za jakiś okres czasu
Zalecam osobiste stawiennictwo w kancelarii bo jak tak dalej pójdzie to będziesz mieć do zwrotu niezłą sumę

O to też zapytałam komornika, odpowiedział, że nie ma się czego obawiać. Do kancelarii mam niestety dosyć duży kawałek, nie mam możliwości z noworodkiem jechać taki kawał drogi..

Z tego co Pani pisze wynika, że nigdy ani Pani, ani jej matka nie złożyłyście wniosku o umorzenie egzekucji w zakresie alimentów bieżących. Skoro jest Pani samodzielna finansowo i nie oczekuje już alimentacji od ojca, to należy niezwłocznie taki wniosek do komornika wysłać. Napisać w nim, że wnosi Pani o umorzenie egzekucji świadczeń bieżących od dnia .... (i tu wpisać datę od kiedy stała się Pani samodzielna tj. datę ukończenia szkoły/podjęcia pracy/zawarcia związku małżeńskiego) i jednocześnie wnosi o dalszą egzekucję świadczeń zaległych. Sugeruję również wskazanie nr rachunku bankowego, bo po co tracić czas i pieniądze na przekazy pocztowe.

Jeżeli Pani tego nie zrobi, to może mieć Pani kłopoty. Nie ze strony komornika (bo z jego punktu widzenia wszystko jest ok), ale ojca, który może (i zapewne to zrobi) wystąpić do sądu z pozwem o ustalenie wygaśnięcia jego obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną i zwrot przez Panią nienależnych świadczeń.

lokata napisał:
Z tego co Pani pisze wynika, że nigdy ani Pani, ani jej matka nie złożyłyście wniosku o umorzenie egzekucji w zakresie alimentów bieżących. Skoro jest Pani samodzielna finansowo i nie oczekuje już alimentacji od ojca, to należy niezwłocznie taki wniosek do komornika wysłać. Napisać w nim, że wnosi Pani o umorzenie egzekucji świadczeń bieżących od dnia .... (i tu wpisać datę od kiedy stała się Pani samodzielna tj. datę ukończenia szkoły/podjęcia pracy/zawarcia związku małżeńskiego) i jednocześnie wnosi o dalszą egzekucję świadczeń zaległych. Sugeruję również wskazanie nr rachunku bankowego, bo po co tracić czas i pieniądze na przekazy pocztowe.

Jeżeli Pani tego nie zrobi, to może mieć Pani kłopoty. Nie ze strony komornika (bo z jego punktu widzenia wszystko jest ok), ale ojca, który może (i zapewne to zrobi) wystąpić do sądu z pozwem o ustalenie wygaśnięcia jego obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną i zwrot przez Panią nienależnych świadczeń.

Dziękuję za tak obszerną odpowiedź. Czy jeżeli wyślę taki wniosek, to czy będę zmuszona oddać pieniądze, które już otrzymałam?

Myślę, że nie. Prawdopodobnie komornik zaliczy je na poczet alimentów zaległych za poprzednie lata.

lokata napisał:
Myślę, że nie. Prawdopodobnie komornik zaliczy je na poczet alimentów zaległych za poprzednie lata.

Dziękuję serdecznie. Postaram się dzisiaj wysłać wniosek.

Powrót