Pieniądze z konta bankowego

• Autor wątku Autor wątku syla1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

syla1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Parę lat temu zmarła moja babcia, która miała z dziadkiem wspólne konto bankowe. Nic z tatą nie robiliśmy w kwestii tych pieniędzy ale kiedy dziadek zaczął niedomagać jego syn z pierwszego małżeństwa wszedł we współwłaścicielstwo tego konta. Teraz dziadek nie żyje i chciałabym wiedzieć czy należą się mojemu ojcu z tego konta jakieś pieniądze które były tam jeszcze po Babci?

A sprawa spadkowa po babci była?

Niestety nie. Teraz dopiero będzie bo do podziału jest jeszcze mieszkanie

Mam podobny problem tylko po ojcu on zmarł mama jest współwłaścicielem konta i mam nadanie spadku. Czy coś mi przysługuje ?

Teoretycznie do spadku wchodzi połowa wkładów finansowych i połowa zadłużeń, które były na wspólnym koncie rodziców w dniu śmierci ojca, i ta połowa jest dzielona pomiędzy wszystkich spadkobierców w udziałach przewidzianych ustawą (bo rozumiem, że ojciec nie sporządził testamentu...?). Ale ten podział nastąpić może dopiero po nabyciu spadku, nie wcześniej.

Nie nie było testamentu ani długów. Tak posiadam sądowe nabycie spadku do 1/3 wszystkiego. To jeszcze zapytam jak wiliczyc kwotę która mi się należy skoro tam wpływały zmarłego ojca wypłaty później emerytury oraz matki która żyje i jest jednocześnie współwłaścicielem konta jak i jednym z trzech spadkobierców ?
Czy wszystkie trzy osoby dostają po równo czy matce przysługuje 50% ?
Czy matka mogła już po śmierci wyczyścić konto bez wiedzy innych spadkobierców (w tym czasie jeszcze nie było nadania spadku)
Co to za ustawa ? ponieważ nic nie mogę znaleźć.
Co mogę zrobić jeśli tych pieniędzy nie ma już na koncie ?

Ostatnia edycja:
Soniak87 napisał:
To jeszcze zapytam jak wiliczyc kwotę która mi się należy skoro tam wpływały zmarłego ojca wypłaty później emerytury oraz matki która żyje i jest jednocześnie współwłaścicielem konta jak i jednym z trzech spadkobierców ?
Czy na konto po śmierci ojca wpłynęła emerytura za miesiąc, w którym ojciec zmarł, czy za następny miesiąc? Jeśli za ten, w którym ojciec zmarł, to wchodzi do spadku, jeśli za następny, to jest pobrana nienależnie i powinna zostać zwrócona do ZUS. Emerytura matki nie wchodzi do spadku.

Soniak87 napisał:
Czy wszystkie trzy osoby dostają po równo czy matce przysługuje 50% ?
Dostają procentowo tyle, ile procentowo wynosił spadek, który nabyły. Czyli, jak przypuszczam, 1/3 z połowy na głowę.

Soniak87 napisał:
Czy matka mogła już po śmierci wyczyścić konto bez wiedzy innych spadkobierców (w tym czasie jeszcze nie było nadania spadku)
To zależy od banku, niektóre banki blokują połowę środków w momencie, kiedy zostają poinformowane o śmierci jednego z właścicieli konta. Zablokowane środki zostają uwolnione dopiero kiedy wszyscy spadkobiercy z dokumentami poświadczającymi dziedziczenie wybiorą się do banku i złożą dyspozycję, co sobie życzą ze swoimi pieniędzmi zrobić. Tak, matka, jako drugi współwłaściciel konta, mogła konto "wyczyścić" zanim poinformowała bank o śmierci drugiego współwłaściciela. "Mogła" w sensie fizycznym, bo prawnie te pieniądze nie były w całości jej.

Soniak87 napisał:
Co to za ustawa ? ponieważ nic nie mogę znaleźć.
Ustawa o spadkach i darowiznach.

Soniak87 napisał:
Co mogę zrobić jeśli tych pieniędzy nie ma już na koncie ?
Porozmawiać z matką (najlepiej w obecności trzeciego spadkobiercy, bo to również jego interes), a jeśli to nic nie da, wysłać jej przedsądowe wezwanie do zapłaty, a jeśli to nic nie da, to oddać sprawę do sądu.

Powrót