Soniak87 napisał:
To jeszcze zapytam jak wiliczyc kwotę która mi się należy skoro tam wpływały zmarłego ojca wypłaty później emerytury oraz matki która żyje i jest jednocześnie współwłaścicielem konta jak i jednym z trzech spadkobierców ?
Czy na konto po śmierci ojca wpłynęła emerytura za miesiąc, w którym ojciec zmarł, czy za następny miesiąc? Jeśli za ten, w którym ojciec zmarł, to wchodzi do spadku, jeśli za następny, to jest pobrana nienależnie i powinna zostać zwrócona do ZUS. Emerytura matki nie wchodzi do spadku.
Soniak87 napisał:
Czy wszystkie trzy osoby dostają po równo czy matce przysługuje 50% ?
Dostają procentowo tyle, ile procentowo wynosił spadek, który nabyły. Czyli, jak przypuszczam, 1/3 z połowy na głowę.
Soniak87 napisał:
Czy matka mogła już po śmierci wyczyścić konto bez wiedzy innych spadkobierców (w tym czasie jeszcze nie było nadania spadku)
To zależy od banku, niektóre banki blokują połowę środków w momencie, kiedy zostają poinformowane o śmierci jednego z właścicieli konta. Zablokowane środki zostają uwolnione dopiero kiedy wszyscy spadkobiercy z dokumentami poświadczającymi dziedziczenie wybiorą się do banku i złożą dyspozycję, co sobie życzą ze swoimi pieniędzmi zrobić. Tak, matka, jako drugi współwłaściciel konta, mogła konto "wyczyścić" zanim poinformowała bank o śmierci drugiego współwłaściciela. "Mogła" w sensie fizycznym, bo prawnie te pieniądze nie były w całości jej.
Soniak87 napisał:
Co to za ustawa ? ponieważ nic nie mogę znaleźć.
Ustawa o spadkach i darowiznach.
Soniak87 napisał:
Co mogę zrobić jeśli tych pieniędzy nie ma już na koncie ?
Porozmawiać z matką (najlepiej w obecności trzeciego spadkobiercy, bo to również jego interes), a jeśli to nic nie da, wysłać jej przedsądowe wezwanie do zapłaty, a jeśli to nic nie da, to oddać sprawę do sądu.