Pieniądze za Sprzedaż Nieruchomości / Spadek

• Autor wątku Autor wątku voodoo81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voodoo81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Jakieś czas temu Ojciec sprzedał nieruchomość, był w czasie choroby więc do sprzedaży upoważnił notarialnie mnie. Umowa została podpisana a 4 dni później Ojciec zmarł, osoba która kupiła tą nieruchomość ma wpłacić pieniądze w ciągu 30 dni na moje prywatne konto, tak jest zaznaczone w umowie sprzedaży. Czy te pieniądze które wpłyną na moje konto wchodzą w masę spadkową ?? Czy one należą już do mnie tak jak Ojciec mówił przed śmiercią.

Z góry dziękuje za odpowiedz, na każde dodatkowe pytania odpowiem aby bliżej naświetlić sprawę.

w umowie sprzedaży jest napisane że resztę pieniędzy kupujący ma wpłacić na dane konto na moje imię i nazwisko, po za tym Ojciec wielokrotnie powtarzał (u notariusza, w rozmowie z kupującym i wszystkim w około) że te pieniądze mają być dla mnie na zakup domu, spłat jego długów i utrzymanie Go aż do śmierci. Jest sporządzony testament w którym mowa że daną nieruchomość dostaje Ja, a resztę mój brat. Tylko nie wiem czy ten testament po sprzedaży jest nadal aktualny czy można tą nieruchomość odnieść do pieniędzy które mają wpłynąć.

evispos

Dziękuje za zainteresowanie moją sprawą, jest dla mnie bardzo ważna bo to moja przyszłość.

Moim zdaniem, do masy spadkowej należy to co zmarły posiadał w chwili śmierci - domu juz nie posiadał, bo został sprzedany. Pieniędzy też nie posiadał, bo nie były na jego koncie. Mam racje?

Mam inne zdanie. Pieniądze znajdujące się na koncie córki wchodzą do masy spadku o ile ktoś z uprawnionych podniesie to w dziale spadku.
Sam dom zgodnie z umową nie był w chwili śmierci jego własnością więc nie wchodzi do masy spadku.

Jeszcze tylko dodam, że pieniądze te bezwzględnie wchodzą do spadku. W postępowaniu działowym należy je wyjawić.

Powrót