Pieniądze ze sprzedaży mieszkania na następne

• Autor wątku Autor wątku nysiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nysiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam pewien problem. Otóż mam mieszkanie w pewnym mieście, które chce sprzedać i pieniądze z niego przeznaczyć na zakup mieszkania w innym. Ale że w tym drugim mieście kupić jest trudniej to chcę najpierw podpisać jakąś formę umowy przedwstępnej (i wpłacić jakąś zaliczkę), żeby "zaklepać" to mieszkanie. A że mieszkanie, w którym obecne mieszkam jest w moim posiadaniu mniej niż 5 lat, więc muszę zgłosić w Urzędzie Skarbowym, że pieniądze z jednego przeznacze na następne w ciągu 2 lat. I tu mam problem i pytanie - czy kupno mieszkania dla Urzędu Skarbowego liczy się od podpisania umowy przedwstępnej czy dopiero od aktu notarialnego?? I czy US potraktuje to jako kupno już drugiego mieszkania?? A w moim przypadku będzie to już jakby 3cie. A mi chodzi o to, żeby zaklepać jedno a tą kasę przeznaczyć drugie i nie zapłacić podatku zgodnie z prawem. Co powinienem zrobić, żeby było zgodnie z prawem i żeby móc zaklepać mieszkanie??
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i jakieś podpowiedzi w tym trudnym i nurtującym mnie problemie. Z góry dziękuję i pozdrawiam

liczy sie od notarialnej umowy przeniesienia wlasnosci czyli koncowej, zaklep sobie te mieszkanie zadatkiem najlepiej, bo zaliczke moga ci zwrocic a sprzedaz swoje mieszkanie w tym czasie i bedizesz z kasa bez mieszkania. zrob to np z terminem zaplaty 3 miesiace, sprzedaj swoje w 2 miesiace i kupisz te w innym miescie.

Kupić nie może Pan wcześniej, niż sprzeda Pan stare. W umowie przedwstępnej proszę zawrzeć klauzulę, że wpłaca Pan zadatek na poczet przyszłego mieszkania w określonej wartości. Data podpisania umowy w formie aktu notarialnego nastąpi w określonym też w umowie przedwstępnej terminie. Ponadto proszę zawrzeć też klauzulę, że w przypadku zerwania umowy przez sprzedającego zwraca on np. zadatek w dwu-krotnej wysokości (to spowoduje że osoba taka sie dobrze zastanowi zanim zerwie umowę). Jak już Pan będzie miał taką umowę, to może sprzedać swoje mieszkanie - ale przed datą widniejącą na umowie przedwstępnej przyszłej nieruchomości. Proszę też pamiętać, że na wydanie tych pieniędzy ma Pan 2 lata - także powinien Pan zdążyć je wydać ;)
Poniżej przesyłam przykładowe linki do umowy zawierające te dane (odnosi się co prawda do budynku mieszkalnego ale można to łatwo zmienić) oraz do wniosku jaki musi Pan złożyć w US
http://www.formularze.egospodarka.pl/In ... i,441.html
http://www.formularze.egospodarka.pl/Os ... e,435.html

Bardzo dziękuję za odpowiedź - dobrze wykorzystam te informacje :)
Pozdrawiam

Powrót