Pierścionek zareczynowy

• Autor wątku Autor wątku Paulina_12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulina_12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W listopadzie chłopak kupił pierścionek zaręczynowy, miał bardzo dobre intencje, pierścionek jest ładny. Niestety miałam podejrzenia co do tego czy pierścionku aby napewno został umieszczony naturalny szafir, więc zaczęła dopytywać jubilera. Najpierw bez żadnych zdjęć ani skanu paragonu stwierdzili że musi być naturalny, później ze to standard, że nie ma certyfikatu, jak zaczęłam dociekać okazuje się, że certyfikat mogą wystawić już „po fakcie” dodatkowo dostawca kamieni powiedział że szafir może być dyfuzowany. Na żadnym etapie konsultacji i sprzedaży, nikt partnerowi o tym nie wspomniał. Zdaję sobie sprawę z tego, że to jest powszechny zabieg ale czujemy się oszukani, wydaje mi się że powinni go o tym poinformować. Złożyłam reklamację, ale od 2 tygodni cisza. Napisałam kolejnego maila, że reklamacja została uznana na mocy prawa i nadal cisza. Co robić, czy ja w ogóle mam prawo reklamować taki pierścionek?

Paulina_12 napisał:
Dyfuzyjny czyli generalnie syntetyczny.
Paulina_12 napisał:
Złożyłam reklamację, ale od 2 tygodni cisza. Napisałam kolejnego maila, że reklamacja została uznana na mocy prawa i nadal cisza. Co robić, czy ja w ogóle mam prawo reklamować taki pierścionek?
Ma Pani prawo o ile dodatkowo, obok darowizny, zawarlibyście z chłopakiem umowę cesji uprawnień konsumenckich. One nie przeszły z mocy prawa na Panią razem z prawem własności. W przypadku zawarcia takiej umowy przechodzą na Panią prawa konsumenta tj. żądanie naprawy, wymiany czy obniżenia ceny.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Dyfuzyjny czyli generalnie syntetyczny.

Ma Pani prawo o ile dodatkowo, obok darowizny, zawarlibyście z chłopakiem umowę cesji uprawnień konsumenckich. One nie przeszły z mocy prawa na Panią razem z prawem własności. W przypadku zawarcia takiej umowy przechodzą na Panią prawa konsumenta tj. żądanie naprawy, wymiany czy obniżenia ceny.
No ale w tej sytuacji, ja nie chcę tego pierścionka bo dla mnie i dla partnera istotnym była pełna naturalność, bez ulepszaczy.
Po tej całej sytuacji, nie wyobrażam sobie wymieniać go na inny, ogólnie mam duży niesmak co do współpracy z tym miejscem. Jest ogólnie opcja oddać im pierścionek a oni nam pieniądze?

Paulina_12 napisał:
Jest ogólnie opcja oddać im pierścionek a oni nam pieniądze?
Jest. Jeżeli pierścionek zawiera szafir dyfuzyjny zamiast zwykłego "naturalnego" to stanowi istotną niezgodność towaru z umową. Szafir dyfuzyjny to nie szafir więc jeżeli nabywano jako pierścionek z szafirem to uzasadnia skorzystanie z prawa do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy bez konieczności wcześniejszego wzywania do naprawy czy wymiany. Jak dla mnie to w tej sytuacji lepiej gdyby takie oświadczenie złożył pierwotny nabywca ponieważ odpada możliwy problem prawnej legitymacji.

EDIT. Z tego co można przeczytać to szafir dyfuzyjny nie jest jednak syntetykiem. Jest to niskiej jakości szafir poddany chemicznemu oddziaływaniu w celu powierzchownego poprawienia koloru. Mimo wszystko nie zmienia to uprawnienia do odstąpienia jeżeli pierścionek był sprzedawany jako z szafirem a nie z szafirem dyfyzowanym - są to wyraźnie rozróżniane w jubilerstwie materiały i znacznie różniące się ceną oraz jakością.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Jest. Jeżeli pierścionek zawiera szafir dyfuzyjny zamiast zwykłego "naturalnego" to stanowi istotną niezgodność towaru z umową. Szafir dyfuzyjny to nie szafir więc jeżeli nabywano jako pierścionek z szafirem to uzasadnia skorzystanie z prawa do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy bez konieczności wcześniejszego wzywania do naprawy czy wymiany. Jak dla mnie to w tej sytuacji lepiej gdyby takie oświadczenie złożył pierwotny nabywca ponieważ odpada możliwy problem prawnej legitymacji.

EDIT. Z tego co można przeczytać to szafir dyfuzyjny nie jest jednak syntetykiem. Jest to niskiej jakości szafir poddany chemicznemu oddziaływaniu w celu powierzchownego poprawienia koloru. Mimo wszystko nie zmienia to uprawnienia do odstąpienia jeżeli pierścionek był sprzedawany jako z szafirem a nie z szafirem dyfyzowanym - są to wyraźnie rozróżniane w jubilerstwie materiały i znacznie różniące się ceną oraz jakością.
No, tak właśnie myślałam, dodatkowo na paragonie jest tylko „pierścionek z brylantami” o szafirze ani słowa. W „certyfikacie” od jubilera są podane parametry jak barwa masa i czystość ale tylko diamentów, opis produktu to „diamenty naturalne + szafir”
Natomiast problemem teraz jest też to że jubiler milczy, poinformowałam go że będę kontaktować się drogą mailową i cisza, co mogę dalej z tym zrobić?

Jeżeli ten opis produktu pochodzi od sprzedawcy to wyraźnie wskazuje na szafir a nie szafir dyfuzyjny. Lokalny rzecznik konsumentów.

Dziękuję za pomoc, odezwę się tutaj jak coś się ruszy, może ktoś będzie miał problem i skorzysta :)

Powrót