Pierwsza DG - przysługuje zniżka ZUS?

• Autor wątku Autor wątku Nikita8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nikita8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
pracuję w firmie na etat jako asystentka pana D. Pan D. jest zatrudniony przez tą firmę na działalności gospodarczej. W momencie gdy zrezygnuję z etatu, założę działalność gospodarczą i zostanę zatrudniona na działalności przez pana D. np. do prowadzenia mu biura czy świadczenia usług administracyjnych, które on z kolei zobowiązany jest wykonywać na rzecz tej firmy, czy będzie mi przysługiwało prawo do ulgi w ZUS?

Bardzo proszę o pomoc

No dobrze, a dlaczego? To przejście na DG nie ma na celu ominięcia przepisów. Robię to tak czy inaczej, po prostu zastanawiam się czy mogę dodatkowo zyskać na uldze w składkach ZUS. Wszędzie jest napisane, że nie przysługuje ulga, jeżeli świadczę usługi na rzecz byłego pracodawcy. Ale co dokładnie oznacza świadczenie usług na rzecz? W opisanej sytuacji usługi będę świadczyć na rzecz nowego pracodawcy, z nim będzie mnie wiązała umowa i odpowiedzialność.

Ostatnia edycja:
Będzie Pani jako "firma" świadczyć usługi swemu byłemu pracodawcy.
W takim przypadku nie może Pani skorzystać z tego przywileju (niższej składki).

Ale umową nie będę związana z byłym pracodawcą tylko z inną firmą.

Czyli oszustwo.
Nie pomagamy w łamaniu prawa.

Dlaczego oszustwo! W tej chwili jestem na etacie, założenie działalności i praca dla nowego pracodawcy da mi szersze możliwości, bo poza tym uczestniczeniem nadal w dotychczasowej inwestycji, będę również mogła zajmować się innymi rzeczami. Taką mam po prostu sytuację, że pozostanie nadal na tym etacie (a proszę mi wierzyć, że wolałabym mimo wszystko etat) to będzie dla mnie zastój minimum przez następny rok. Takie rozwiązanie z działalnością gospodarczą to po prostu rozwój w moim przypadku. Dodatkowo zastanawiam się po prostu czy w takim przypadku mogę również skorzystać z ulgi ZUS, jako że jest to moje pierwsza DG, a jednak sytuacja ta nie jest dla mnie na tyle jasna. NIE przechodzę na działalność po to, aby płacić mniejszy ZUS.

Zatrudnienie to nie działalność gospodarcza. Nie ma takiego czegoś jak zatrudnienie na działalność. W opisanej sytuacji nie może Pani skorzystać z ulgowej składki.

Dobrze, więc źle to określiłam - tak jak mówię nigdy nie prowadziłam działalności, jest to dla mnie obcy temat. Zdecydowanie chodzi mi jednak o DG a nie zatrudnienie na etacie, zlecenie, dzieło czy cokolwiek innego. Czy mógłby Pan wyjaśnić dlaczego nie mogę w tym przypadku skorzystać z ulgi?

Bo tak nakazał ustawodawca.
Jest to pewnego rodzaju "zabezpieczenie" przed zamianą umowy o pracę na działalność gospodarczą prowadzoną na rzecz dotychczasowego pracodawcy.
Gdyby nie wprowadzono tego zapisu, to prawdopodobnie w Polsce nie byłoby pracowników, tylko same jednoosobowe firmy.

Rozumiem, ale będę miała nowego pracodawcę, czy też umowę będę miała z nowym pracodawcą.

Może napiszę jak ja zrozumiałam Pani sytuację. Jest szef A który jest pani pracodawcą i szef B, który jest pani przełożonym, a nie pracodawcą. I chce Pani rozpocząć działalność gospodarczą i świadczyć usługi na rzecz szefa B czyli dotychczasowego przełożonego, a nie pracodawcy. Czy tak?

Nikita8 napisał:
pracuję w firmie na etat jako asystentka pana D.
to jest chyba jasne.
zostanę zatrudniona na działalności przez pana D.
To też jasne. Najpierw etat u Pana D., a następnie usługi dla Pana D. Gdzie tu mamy innego pracodawcę? Usługi będą świadczone byłemu pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Moja firma podpisała umowę z prowadzącym DG panem D na świadczenie usług, powiedzmy - kierowniczych. Później ta sama firma zatrudniła mnie na etat i pełniłam funkcję asystentki pana D. Ja byłam na etacie w tej firmie, pan D. miał DG i umowę z tą firmą na świadczenie usług.
Teraz ja zakładam działalność gosp., rezygnuję z etatu w firmie i podpisuję umowę z panem D. na świadczenie mu usług, powiedzmy administracyjnych. Jednym z moich że tak powiem obowiązków będzie świadczenie panu D. usług administracyjnych, które on wg umowy ma świadczyć tej firmie. Ja już w tej firmie pracować nie będę, ale pan D. nadal świadczy dla niej usługi, a ja mam umowę z panem D. i częściowo pomagam mu świadczyć te usługi.
Nie potrafię inaczej tego wyjaśnić - wiem że jakoś gmatwam strasznie :) Ale już chyba wiadomo? Jest firma, jest wykonawca - pan. D i będę ja jako podwykonawca pana D.
Wiedziałabym, że ulga mi przysługuje, gdyby nie fakt, że będę jakby podwykonawcą mojej obecnej firmy. Nie chcę mieć problemów z ZUSem za jakieś nienależne mi ulgi dlatego pytam.

Czyli będzie Pani świadczyć usługi jako prowadząca działalność na rzecz osoby, która świadczy usługi na rzecz Pani byłego pracodawcy. Ale jednocześnie siłą rzeczy świadcząc usługi dla pana D, będzie Pani świadczyć usługi dla byłego pracodawcy. Jak dla mnie śliska sprawa. Najlepiej jak Pani spyta po prostu w Zusie czy będą to traktować jako świadczenie usług dla byłego pracodawcy. Najlepiej spytać u źródła:) Proszę dać znać jaką uzyska Pani odpowiedź.

Choć wydaje mi się, że jeśli będzie Pani zawierać umowy z panem D. na świadczenie usług właśnie jemu, to powinna Pani mieć prawo do ulgi. Jednak tak jak mówiłam, proszę spytać w Zusie.

Dołączam się z pytaniem: Zakładam pierwszą działalność gospodarczą i chcę świadczyć usługi na rzecz instytucji z którą dotąd wiązała mnie wyłącznie umowa o dzieło.
1. Czy w tej sytuacji z obniżonego ZUSu można skorzystać?
2. Czy obniżka dotyczy też obywateli niepolskiego pochodzenia (UE) rozpoczynających pierwszą działalność i mieszkających na terenie Polski?

Warunek na obniżone ZUSy (ten, którego dotyczy pytanie):
"nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej."

pytanie czy umowa o dzieło jest stosunkiem pracy. Moim zdaniem nie.

pozdrawiam

rumak

Witam

Opiszę sytuację w jakiej się znalazłem:

- 15.09.2008 zakończyłem współpracę z firmą X gdzie zajmowałem się jako handlowiec sprzedażą kopiarek odchodząc do firmy Z zajmującej się sprzedażą samochodów też jako handlowiec.

- z uwagi na dynamicznie rozwijający się kryzys w branży samochodowej rozstałem się z tym pracodawcą "Z" z końcem roku 2008

- postanowiłem wrócić do branży "kopiarkowej" ale tam kryzys też już szalał, wiec po kilku miesiącach poszukiwania i słyszeniu o redukcjach etatów (w różnych firmach w tej branży) zdecydowałem się sprzedawać kopiarki na własną rękę.

I teraz pytanie:

Czy jeśli od czasu do czasu kupię jakiś sprzęt do dalszej odsprzedaży z firmy "X" to będzie mi przysługiwała zniżka czy nie?

Powrót