Pies pogryziony przez psa sasiada

• Autor wątku Autor wątku aneta221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta221

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Pytanie mam nadzieję że w dobrym poście . Sprawa trochę dziwna ale mamy inf z policji że można ;) Domowy pies został wyciągnięty z posesji przez 2 duże psy sąsiada na drogę, nie były szczepione . Pies jest po operacji szanse na przeżycie nie pewne . W chwili obecnej czekamy, wizyta ostatni u weterynarza kolejne leki i za jakiś czas znów na wizytę . Czy mógłby ktoś pomóc napisać pismo do sadu o odszkodowanie,pokrycie kosztów leczenia psa itp ? Tak naprawdę to nie wiem o jakie zadośćuczynienie można się ubiegać Wniosek trafił by jak piesek byłby juz po leczeniu ew jak by jego losy poszły w inna stronę i trzeba by było uspać. Za wszelką pomoc z góry dziękuje .

aneta221 napisał:
Domowy pies został wyciągnięty z posesji przez 2 duże psy sąsiada na drogę
Jak rozumiem psy sąsiada biegały samowolnie po drodze ?
Potrafisz udowodnić, że wyciągnęły go przez ogrodzenie, że to psy sąsiada pogryzły Twojego itd. ?
Była policja, właściciel psów otrzymał mandat ?

Sprawa zgłaszana. Była jednego dnia przez sąsiadkę że pies biegał po drodze i jej podwórku (była notatka policji oraz dowody). Na drugi dzień ponownie policja ze względu na pogryzienie psa, córka widziała i rozpoznała psy. Sprawa trafiła do sądu z względu na to iż psy nie miały ważnego szczepienia .

Zatem możesz dochodzić naprawienia szkody. Na początek pisemnie wezwij do jej naprawienia załączając rachunki. Jeżeli to nie przyniesie efektu, pozostaje pozew. Jednak tu będzie należało udowodnić, że psy wyciągnęły Twojego pupilka zza ogrodzenia, inaczej sąsiad może podnosić przed Sądem, że przyczyniłaś się do powstania szkody wypuszczając psa poza ogrodzenie.

Tzn co list napisać i wysłać poleconym do sąsiada żeby pokrył koszta? A jak mam udowodnić że wyciągnely zza ogrodzenia, te psy skaczą po ogrodzeniach więc to tak trochę trudno do pokazania w realny sposób.

aneta221 napisał:
Tzn co list napisać i wysłać poleconym do sąsiada żeby pokrył koszta?
Zacznijmy od tego, czy rozmawiałaś z sąsiadem na temat naprawienia szkody ?
aneta221 napisał:
A jak mam udowodnić że wyciągnely zza ogrodzenia
Skąd mam to wiedzieć ?:)

aneta221 napisał:
Pytanie mam nadzieję że w dobrym poście . Sprawa trochę dziwna ale mamy inf z policji że można ;) Domowy pies został wyciągnięty z posesji przez 2 duże psy sąsiada na drogę, nie były szczepione . Pies jest po operacji szanse na przeżycie nie pewne . W chwili obecnej czekamy, wizyta ostatni u weterynarza kolejne leki i za jakiś czas znów na wizytę . Czy mógłby ktoś pomóc napisać pismo do sadu o odszkodowanie,pokrycie kosztów leczenia psa itp ? Tak naprawdę to nie wiem o jakie zadośćuczynienie można się ubiegać Wniosek trafił by jak piesek byłby juz po leczeniu ew jak by jego losy poszły w inna stronę i trzeba by było uspać. Za wszelką pomoc z góry dziękuje .

Dowody,dowody ,dowody,później do sądu,mi się udało podobny przypadek,5 tys odszkodowania.

Powrót