Pieszy, pasy i potrącenie

• Autor wątku Autor wątku newchief
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

newchief

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witajcie, zapewne wiele już takich tematów było. Ale nie odszukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Oto moja sprawa..W niedziele 14 grudnia wracałem ze szkoły z egzaminów, jadąc drogą jednokierunkową o dwóch pasach jechałem po prawej stronie, następnie zjechałem na lewą przed innego kierowce. Tak ujechałem kilkanaście metrów, prędkość 50-55km/h maksymalnie i nagle znikąd Pani znalazła się na pasach, w ogóle nie pamiętam ostatnich kilku sekund przed uderzeniem, jezdnia śliska okrutnie, gdy tylko zobaczyłem Panią zacząłem hamować i odbiłem w prawo niestety Pani wpadła mi na maske. Popękana szyba czołowa oraz lewe szkło reflektora. Zatrzymałem auto wyskoczyłem do Pani, żyje, wezwałem pogotowie Policja jechała za mną również przybiegli. Pani ma złamane obie nogi oraz pękniętą miednice. Codziennie przychodze do tej Pani, normalnie ze mną rozmawia, twierdzi że nic nie pamięta i że żadnych samochodów na drodze nie było a było dość spore zagęszczenie ruchu..Najważniejsze ze Pani czuje sią z dnia na dzień lepiej. Natomiast ja czuje sie okropnie..Chciałem zapytać co może mi grozić za to co się stało oraz czy będzie to kwalifikowane jako przestępstwo umyślne czy nie umyślne? Niewiedza mnie wykończy..

Ostatnia edycja:
Rozumiem, tak więc przestępstwo nieumyślne. A kara pozbawienia wolności będzie pewną karą czy będzie to kara na okres próby tzw. "zawiasy"?

Dodam iż byłem 100% trzeźwy co potwierdził wynik badania alkomatem.

Raczej na okres próby. Można ewent. próbować iść w kierunku warunkowego umorzenia lub samoistnej grzywny.

Już rozumiem, tak więc w najgorszym wypadku moge dostać kare w zawieszeniu za przestepstwo nie umyślne oraz grzywne?

Ostatnia edycja:
I czy rozsądnie byłoby zatrudnić adwokata?

W najgorszym przypadku to może Pan dostać i 3 lata więzienia.
Praktyka chyba jednak nie zna takiego przypadku w zblizonym stanie faktycznym.
Realnie wg mnie mogą to być zawiasy lub coś mniejszego - jak wspomniałem wyżej.
Sąd może bowiem zarówno karę warunkowo umorzyć ( jest wątek wyróżniony ), mozliwe jest też orzeczenie samoistnej grzywny.

Rozumiem, dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Proszę tylko jeszcze o rade dotyczącą zatrudnienia adwokata.

Powrót