pilna pomoc ze spadkiem.....

• Autor wątku Autor wątku anya111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anya111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kochani poradźcie, załozyłam sprawe o prawo nabycia i juz sie uprawomocniło. Spadek po mamie , dziedzicze ja , brat i ojciec. Obydwoje nie byli na sprawie. Wnioskuje stad ze zgody brak. Chce domagac się spłaty. w jaki sposób?ile trwa taka sprawa, ile to kosztuje? Nie mam wiele pieniędzy.
Czy skarbówka musi naliczyć podatek? Jak tego uniknąć?
Serdecznie dziekuje za szybką odpowiedź

Wnioskuje stad ze zgody brak.
Ich obecność lub brak owej nie ma nic do braku zgody lub jego potwierdzenia co do spadku.
Spadek dziedziczy się ustawowo lub na podstawie testamentu i sąd spadku na pierwszej sprawie stwierdza kto i z jakim udziałem nabywa spadek i nic więcej.
To dopiero przy dziale spadku będziecie dogadywać się co do podziału masy spadkowej.
Obowiązek podatkowy liczony jest od uprawomocnienia się orzeczenia co do stwierdzenia nabycia spadku a zwolnienie od podatku uwarunkowane jest zgłoszeniem nabycia spadku w US do 1 miesiąca od daty stwierdzenia nabycia spadku.
Proszę natychmiast złożyć stosowne oświadczenie podatkowe do US.

Ostatnia edycja:
od daty stwierdzenia nabycia czy uprawomocnienia? poniewaz sprawa była 05.11 a odpis dostałam dopiero 10.12 wiec juz po miesiącu?

Od daty uprawomocnienia się tego orzeczenia.
Otrzymanie odpisu nie jest datą uprawomocnienia - wg mnie.
Proszę jak najszybciej pójść do US i to wyjaśnić.

Dziękuję, prosze mi jeszcze powiedzieć, , poniewaz chce założyc nowąsprawę o spłatę cześci spadku, ile kosztuje taka sprawa i ja długo trwa? oczywiscie bez zgody ojca. Czy mam szanse. Stac go na spłatę.

Ustawa o kosztach sądowych stanowi w tej sprawie:
Art. 51. 1. Opłatę stałą w kwocie 500 złotych pobiera się od wniosku o dział spadku, a jeżeli zawiera on zgodny projekt działu spadku, pobiera się opłatę stałą w kwocie 300 złotych.
2. Opłatę stałą w kwocie 1.000 złotych pobiera się od wniosku o dział spadku połączony ze zniesieniem współwłasności, a jeżeli zawiera on zgodny projekt działu spadku i zniesienia współwłasności, pobiera się opłatę stałą w kwocie 600 złotych.
Co do czasu trwania takiego postępowania nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi i chyba nikt jej nie udzieli.

Dziekuję i ostanie pytanie. Jaką wartość spadku mam wpisac zgłaszając do skarbówki? Nie wiem ile jest to warte , co jeśli zawyże lub zaniże?

Można takie informacje uzyskać w biurach nieruchomości lub też w skarbówce.
Nie ma oficjalnych informacji na ten temat więc jakoś trzeba sobie radzić samemu.
Cena za metr gruntu, domu czy też mieszkania jest zależna od lokalizacji, regionu kraju i wielu innych czynników.
Ja nie jestem w stanie - w tej kwestii - pomóc.
Podpowiadam też, że agenci od ubezpieczeń majątkowych umieją oszacować wartość nieruchomości nie gorzej od biegłych.

Ostatnia edycja:
Powrót