PILNE- jak uzyskac od komornika zaswiadczenie

• Autor wątku Autor wątku aga.babula@op.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga.babula@op.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. moja byla zona pobierala FA w trakcie gdy wysylalem jej alimenty. MOPS twierdzi ze moze wszczac postepowanie administracyjne jesli dorecze im pismo od komornika ze moja byla pooswiadczy ze przyjmowala odemnie przekazy na alimenty. komornik twierdzi ze mi tego nie musi wystawic i zebym sie dogadal z bylom. ale z nia sie nie da dogadac i ona nie chce napiasac takiego oswiadczenia bo boi sie konsekwencji. co moge zrobic aby takie pismo dostac? czy w jakis sposob moge zmusic komornika do takiego oswiadczenia? czy moja eks moze sobie tak swobodnie odmawiac i czuc sie bezkarnie do pobierania kasy z dwoch zrodeł w jednym czasie?

1. Czy zawiadomił Pan komornika o tym, że w toku postępowania egzekucyjnego dokonywał Pan wpłat bezpośrednich wierzycielowi?
2. Jeżeli tak, to czy komornik wezwał wierzycielkę o potwierdzenie faktu otrzymywania od Pana pieniędzy?
3. Jeżeli tak, to czy wierzycielka udzieliła komornikowi odpowiedzi na to pismo?

tak zawiadomilem komornika i pokazalem mu dowody wpłat na ktorych jest podpisane alimenty dla syna ... dzien miesiac i rok. odpowiedzial mi zebym sobie te kwitki wsadził w du...
Na moje żadanie zeby wezwał moja eks by potwierdzila ze otrzymywala wplaty odpowiedzial ze od roku nie moze sie z nia skontaktowac co jest klamstwem bo dalem nawet tel komorkowy i adres.
a wierzycielka niby nie odpowiedziala na zadne pismo a jak ja ja o to poprosilem to pow ze nie ma zamiaru pisac zadnego oswiadczenia. I tak od ponad roku chce wyjasnic sprawe to mnie komornik zbywa.

To na co Pan, przez tyle, czasu jeszcze czeka?
Komornik nie ma żadnych możliwości aby przymusić przedstawiciela ustawowego wierzyciela do złożenia jakiegokolwiek oświadczenia. Skoro zaś nie ma takiego oświadczenia, to też nie wyda Panu żadnego pisma czy zaświadczenia, że matka Pana dziecka przyjmowała od Pana pieniądze bezpośrednio, bo nikt mu czegoś takiego nie potwierdził. To chyba logiczne?
Pan zaś powiniej już dawno, zamiast wędrować od komornika do MOPSU, załatwić sprawę w sądzie, korzystając z dobrodziejstwa art. 840 kpc.
(No chyba że ktoś ma jakis lepszy pomysł? ;) )

A tak na marginesie, to prawdę mówiąc, nie bardzo chce mi się wierzyć, że przez tyle lat nic Pan nie wiedział o prowadzonej przeciwko Panu egzekucji. Gdzie w takim razie komornik i MOPS doręczał, przez ten cały czas, kierowaną do Pana korespondencję?

widze ze to prawo jest bezprawa. w 2005 roku przyznano jej swiadczenia a ja pierwsze pismo od komornika dostalem pazdziernik 2009 rok jak zalozylem wlasna firme, do mopsu na wywiad srodowiskowy wezwano mnie w styczniu 2010 roku jak tam zaczelem dopytywac wszystkiego. zbywali mnie od komornika do mopsu. zalozylem sprawe cywilnom tam umozyli bo powiedzieli zeby w mopsie dobiegal prawdy, tam znowu mi pow ze bez oswiadczenia nie ruszy postepowanie. i znowu wkolo jak 3 lata temu. zadluzenie prawie splacilem z odsetkami. to wychodzi na to ze moja eks brala podwojnie kase a ja podwojnie splacam i nikt i nic jej za to nic nie zrobi??? przecierz to nienormalne. i teras tak poprostu ona moze sobie nie chciec sie przyznac do alimentow ktore brala i nie pisac zadnego oswiadczenia.?

Jak płacisz alimenty musisz mieć w przelewie lub w przekazie napisane "alimenty za miesiąc..." :!:, bo inaczej pani sie może wywinąć i twierdzić że to były prezenty.

NA kazdym kwitku mialem napisane alimenty za syna dzien miesiac i rok i data przelewu. i co? powiedziala komornikowi ze to na prezenty, a komornik ma gdzies co ona gada co ja gadam i jakie mam dowody. licza sie tylko odsetki. durny kraj. prawo po stronie tylko matek. trzeba wydac majatek na adwokatow zeby cos udowodnic. a moja byla komornika a kancelarii miala brata na stazu, chlopca tymczasowego prokuratora a jego mamusie sedzine . poprostu trafilem ze szkoda gadac . zycie mam zjechane na maksa.

Gdyby dysponował Pan oświadczeniem podpisanym przez matkę dziecka, wtedy Komornik umorzyłby postepowanie egzekucyjne co kwot wskazanych w tych oświadczeniach, bo to oznacza to że matka dziecka otrzymała już alimenty za dany miesiąc i nie powinna dostać tych samych alimentów po raz drugi, a więc komornik dysponując takim oświadczeniem powinien ograniczyć zaległość. Poza tym to oświadczenie można sformułować jako wniosek o umorzenie alimentów we wskazanej w nim kwocie. Np:

Ja, niżej podpisana (Wierzycielka), oświadczam, ze w dniu (data) otrzymałam od dłużnika (imię i nazwisko) kwotę ....... zł (słownie:...........) tytułem alimentów za miesiąc ......... na rzecz małoletniego dziecka (imię i nazwisko). Niniejsze oświadczenie jest równoznaczne z umorzeniem zaległości alimentacyjnych wobec dłużnika w kwocie i za okres wskazany powyżej.

podpis wierzycielki

Powrót