PILNE - Kupiłem towar, po czasie sprzedawca chce wiecej.

• Autor wątku Autor wątku Xpc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xpc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Zakupiłem towar ze strony "X" za łączną sumę ok 140 zł. Takie przyszło mi potwierdzenie - internetowy paragon. Przelałem dana kwotę na numer który podał mi internetowy konsultant.
Kwota została zaksięgowana, a następnie wysłana do mnie.
Odebrałem paczkę i dostaję wiadomość od konsultanta że muszę dopłacić 400zł.

Czy sklep może domagać się większej kwoty ? Gdybym wiedział że to bedzie tyle kosztować to bym nie zamówił, a towar został już otwarty.

Proszę o pomoc

a z jakiej racji miałbyś cokolwiek dopłacać?

Właśnie też się zastanawiam, ponieważ gdy wykonywałem zamówienie w koszyku sklepu wyskoczyła kwota 140zł, także też potwierdzenie rachunku na maila.
Przelałem tą kwotę, zaksięgowali i wysłali paczkę.

Dziś dostałem informacje że
"Otrzymałam informacje z działu rozliczeń o niedopłacie za zamówienie" i że kwota powinna być w euro ale paragon jak wspominałem wcześniej był w złotych Polskich.

W środku zamówienia jednak był paragon w kwocie ok 580zł.
Gdybym wiedział że cena będzie wynosić aż 580zł nic takiego bym nie zamówił, dodatkowo chce powiedzieć że to mój drugi raz jak zamawiałem z tego sklepu towar i za pierwszym razem nie dostałem towaru zgodnego z opisem - sprzedawca przepraszam itd.
Ale jak widać maja ewidentnie problem z organizacja.

Także co o tym sadzicie ?

to, że kwota powinna na stronie być w euro a była w zł to niewiele powinno cię obchodzić. podali taką cenę i taka obowiązuje. to, że wysłali ci paragon na inną kwotę to również nic w sprawie nie zmienia

Też tak właśnie myślałem, jednak nie byłem przekonany. W takim razie co proponujesz jej odpisać ?

Dziękuje za odpowiedź :)

właściwie to możesz nic nie pisać. ale jak już to napisz, że nie ma podstaw do dopłaty. kupiłeś towar za cenę podaną na stronie, zapłaciłeś, dostarczono ci ją i koniec. możesz też napisać, że uznajesz to za próbę wyłudzenia, bo najprawdopodobniej wiedzieli, że cena była w złotych. a już na pewno wiedzieli ile zapłaciłeś im pieniędzy, bo jak podejrzewam czekali aż kasa dojdzie zanim wysłali towar...

karol bartosz napisał:
bo jak podejrzewam czekali aż kasa dojdzie zanim wysłali towar...

Pracowałem w firmie w której pracownik A informował pracownika B, że kasa doszła i B może pakować towar i wysyłać.

Pracownik B widział/wiedział ile musi wybić na paragonie ale de facto nie wiedział czy cała suma wpłynęła na konto.

Ostatnia edycja:
@arturoooo Ok pracowałeś, i nie stoi to w sprzeczności. Pracownicy (upoważnieni) sklepu posiadali wszystkie niezbędne informacje. Dlatego uznać należy że sklep posiadał te informacje.

karol bartosz napisał:
właściwie to możesz nic nie pisać. ale jak już to napisz, że nie ma podstaw do dopłaty. kupiłeś towar za cenę podaną na stronie, zapłaciłeś, dostarczono ci ją i koniec. możesz też napisać, że uznajesz to za próbę wyłudzenia, bo najprawdopodobniej wiedzieli, że cena była w złotych. a już na pewno wiedzieli ile zapłaciłeś im pieniędzy, bo jak podejrzewam czekali aż kasa dojdzie zanim wysłali towar...

To napisała mi ta Pani po tym czasie.

celowo zmienił pan walute podczas składania zamówienia
W skrócie wygląda to tak:

1. Klient robi zakupy w Euro
2. Dochodzi do ostatniego kroku, ale nie zatwierdza zamówienia
3. W drugim oknie przeglądarki otwiera koszyk i zmienia walutę na Złotówki
4. W poprzednim oknie zatwierdza zamówienie - ze sklepu wychodzi zamówienie z sumą w euro jako złotówki.

Proszę o dopłatę lub zwrot towaru inaczej sprawę będę musiała zgłosić do naszego prawnika

---------------------------------------------------------------------------
Nie przypominam sobie abym coś celowo zamieniał, towar został już otwarty...

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale nawet jak sie zmieni walute to cena w euro po przeliczeniu na zlotowki powinna byc dość podobna... mize ich dziurawy system umozliwia jakies kombinacje, ale jesli uwazaja ze takich dokonałeś to powinni ci to najpierw jakoś udowodnić...

karol bartosz napisał:
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale nawet jak sie zmieni walute to cena w euro po przeliczeniu na zlotowki powinna byc dość podobna... mize ich dziurawy system umozliwia jakies kombinacje, ale jesli uwazaja ze takich dokonałeś to powinni ci to najpierw jakoś udowodnić...

No na to wychodzi że maja dziurawy system.
Możliwe że jakoś przełączyłem ta walutę aby sprawdzić czy cena towaru jest dobra po przeliczeniu - podkreślam możliwe że tak zrobiłem.
Jak już takie coś miało miejsce to nieświadomie i na pewno nie celowe.

To w takim przypadku muszę prosić ją o udowodnienie tego tak?
Jeśli jakoś to udowodnią to muszę im zapłacić za ten towar tak?

To w takim przypadku muszę prosić ją o udowodnienie tego tak?
ty nie musisz o nic prosić, to oni mają problem i niech kombinują.
Jeśli jakoś to udowodnią to muszę im zapłacić za ten towar tak?
jeśli ci udowodnią, że zrobiłeś to celowo i zdawałeś sobie sprawę z tego, że jest błąd z którego możesz skorzystać i tym samym kupić towar za niższą cenę to będziesz musiał zapłacić. tylko, że nie wiem jak mają zamiar to udowodnić

karol bartosz napisał:
jeśli ci udowodnią, że zrobiłeś to celowo i zdawałeś sobie sprawę z tego, że jest błąd z którego możesz skorzystać i tym samym kupić towar za niższą cenę to będziesz musiał zapłacić. tylko, że nie wiem jak mają zamiar to udowodnić

Czyli co mam zrobić w takiej sytuacji, poczekać aż zgłosi się do mnie ich adwokat ?

Ostatnia edycja:
generalnie rób co chcesz. równie dobrze możesz też zapłacić...
jeśli chodzi o prawne kwestie to wygląda to tak, że zapłaciłeś tyle ile od Ciebie oczekiwali - strona www tyle oczekiwała - i w związku z zawartą umową przysłali towar. nie widzę powodów przerzucania na Ciebie odpowiedzialności za ewentualne błędy w działaniu strony www. ja bym osobiście czekał, czy i co prawnik napisze...

Xpc napisał:
Możliwe że jakoś przełączyłem ta walutę aby sprawdzić czy cena towaru jest dobra po przeliczeniu

I nie zdziwiło Cię, że cena towaru w EUR to 100 EUR, a w PLN to 100 PLN? Rozważaj lepiej argumenty, których używasz, bo ten sklep może znaleźć wpis na tym forum i posłużyć się nim w sądzie.

Jeśli nie chcesz dopłacić dobrowolnie, bo uważasz, że cena ze sklepu była właściwa to nic nie rób, nie masz obowiązku prowadzić korespondencji ze sklepem.

Jeśli skierują sprawę do sądu to oni mają wykazać, że zapłata im się należy. Jak to zrobią to ciężko powiedzieć, ale łatwego zadania nie mają.

AntySystem napisał:
I nie zdziwiło Cię, że cena towaru w EUR to 100 EUR, a w PLN to 100 PLN? Rozważaj lepiej argumenty, których używasz, bo ten sklep może znaleźć wpis na tym forum i posłużyć się nim w sądzie.

Jeśli nie chcesz dopłacić dobrowolnie, bo uważasz, że cena ze sklepu była właściwa to nic nie rób, nie masz obowiązku prowadzić korespondencji ze sklepem.

Jeśli skierują sprawę do sądu to oni mają wykazać, że zapłata im się należy. Jak to zrobią to ciężko powiedzieć, ale łatwego zadania nie mają.

Masz rację jednak źle się zrozumieliśmy albo źle to napisałem. Niemniej jednak
nic nie robiłem specjalnie, godzina była późna jak składałem zamówienie tyle mogę powiedzieć.

Dostałem informację od firmy kurierskiej o następującej treści,

Towar został doręczony przez XXX w całości natomiast nadawca odnotował od Pana tylko cześc XXXX
W związku z powyższym wzywamy Pana do zapłaty brakującej kwoty XXX lub wzywamy do zwrotu towaru do nadawcy.

A co do tego firmie kurierskiej to już w ogóle nie rozumiem. Ciebie z kurierem nie łączy żadna umowa.

tak trochę od tematu odskoczę, a kolega Xpc nie powinien teraz domagać się od firmy paragonu opiewającego na odpowiednią kwotę?

patryk1634 napisał:
tak trochę od tematu odskoczę, a kolega Xpc nie powinien teraz domagać się od firmy paragonu opiewającego na odpowiednią kwotę?

Powinien to zbyt wiele powiedziane, ma takie prawo, ale nie musi. To jest głównie problem przedsiębiorcy, bo to on jest stratny na podatkach.

AntySystem napisał:
A co do tego firmie kurierskiej to już w ogóle nie rozumiem. Ciebie z kurierem nie łączy żadna umowa.

Masz rację dziwna sprawa.

Czyli co czekam w takim razie aż zgłosi się do mnie ich adwokat

Powrót