Pilne naprawienie szkody

• Autor wątku Autor wątku darecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darecki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dostałem wyrok w 2004 roku w zawieszeniu i naprawienie szkody na żecz nie istniejącego już systemu ratalnego. Zawieszenie minęło mi w październiku 2007 roku szkody jednak nie naprawiłem bo firma nie istnieje już prubowałem szukać jej na własną rękę ale parę lat jej już nie ma. Kiedyś zgłosiła się do mnie firma myślałem że to chodzi o to naprawienie szkody zawarłem ugodę i spłacałem w ratach w sumie wpłaciłem ponad 400zł. Niestety w jednym z pisam okazało się że to nie o ten dług chodziło. Co mam zrobić teraz mogą mi odwiesić wyrok bo leci 6 miesięcy jakiegoś sądowego?Kuratorka która miała mi to załatwiać nic nie zrobiła co mam robić

Według mnie jeżeli rzeczywiście nie można znaleźć pokrzywdzonego ani ustalić jego następcy to nie grozi Ci zarządzenie wykonania kary.

W takim przypadku najlepiej byłoby złożyć kwotę przypadającą na zobowiązanie do tzw. depozytu sądowego.

------> depozyt sądowy

Generalnie jednak radziłbym w takim stanie rzeczy, kiedy jest juz po okresie próby i biegnie tzw. "6 miesięcy sądowego", udać się do wydziału wykonywania orzeczeń w sądzie, który wykonywał wyrok określający zobowiązanie i ustalić, czy sąd wykonawczy wszczął postępowanie w kwestii zarządzenia warunkowo zawieszonej kary. Jednakże, gdyby sąd miał zarządzić wykonanie kary uprzednio warunkowo zawieszonej, to na pewno wzywałby Pana wcześniej na posiedzenie, albowiem byłoby to zarządzenie tzw. fakultatywne, gdzie sąd powinien wysłuchać skazanego przed wydaniem postanowienia i w praktyce nie odstępuje od tego.
Proszę po prostu monitorować sobie kwestię zakończenia tej sprawy, w której okres próby już minął.

Proszę o pomoc dostalam wyrok w zawieszeniu oraz nakaz naprawienie szkody na kwote która niestety dla mnie jest nie dospłacenia. W tym roku kończy mi sie okres zawieszenia i mimo że co miesia płacę na rzecz pokrzywdzonego peną kwotę zostalo mi jeszcze sporo do spłacenia. Co moge zrobic by sad umorzył mi reszte spłaty bo niestety nie dam rady spłacic tego w całości?? To przekracza moje mozliwości finansowe???

Sąd nie ma prawa Ci tego umorzyć barbla. To należność pokrzywdzonego i jedynie on może tu decydować.

Czy nakaz naprawienia szkody może być orzeczony łącznie z bezwzględnym pozbawieniem wolności czy tylko wraz z wyrokiem w zawieszeniu? Bo jak tu spłacac dług pokrzywdzonemu kiedy sie siedzi w więzieniu???

Obowiązek naprawienia szkody może zostać orzeczony przy bezwględnej karze pozbawienia wolności, jako środek karny, który podlega wykonaniu z chwilą prawomocności orzeczenia.

[cytat="wiza18":36zrt3uc] Bo jak tu spłacac dług pokrzywdzonemu kiedy sie siedzi w więzieniu???[/cytat:36zrt3uc]

Bywa tak że ma się jakiś majątek na wolności. Bywa, że się coś ma na koncie depozytowym w ZK itp.

Powrót