PILNE niedoręczony nakaz zapłaty- od kiedy biegnie termin?

• Autor wątku Autor wątku zefirka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zefirka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
wiem że nasza firma - osoba prawna była stroną postępowania, w którym został wydany nakaz zapłaty z nadaną klauzulą wykonalności(15.05). O fakcie tym dowiedzieliśmy sie gdy powódka już po fakcie nas o tym poinformowała e-mailem (18.05). następnego dnia udało mi sie ustalić sygnaturę (19.05).
Wcześniej nie wiedzieliśmy o toczącym sie postępowaniu z uwagi na zmianę adresu. oczywiście złożyliśmy dokumenty o zmianę w krs, po ok 5 miesiącach dostalismy jednak zwrot dokumentów aby je poprawić i zlożyć jeszcze raz o zmianę adresu.
Wiem że na złożenie zażalenia lub skargi na orzeczenie wydane przez referendarza jest 7 dniowy termin. (wydaje mi sie że takie postanowienie w postępowaniu elektroniczym wydaje referendarz) Teraz moje pytanie - od kiedy mija ten termin? Od momentu dowiedzenia sie że została nadana klauzula, uzyskania sygnatury, czy może po złożeniu wniosku listem poleconym o udostępnienie akt (kod dostępu do wykorzystania w internecie) i uzyskania tego dostępu? Nie chce żeby termin przepadł bo kwota zasądzona jest wzięta z kosmosu. a może od razu zamiast zażalenia pisać o wznowienie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty i od razu nakaz zapłaty? Proszę o pilną odpowiedź

Czy 15.05 został wydany nakaz zapłaty czy została mu nadana klauzulą wykonalności?
Jeżeli opcja pierwsza to istnieje możliwość odbioru korespondencji z sądu i skarżenia nakazu. Jeżeli druga to szybko udać się do prawnika w "realu".

Powrót