Pilne!odwieszenie ,,zawiasów,,

• Autor wątku Autor wątku igaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
igaga

igaga

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam
Mam następujące pytanie. W 2005r sąd skazał osobe za jazde pod wpływem alkoholu na 10miesięcy pozbawienia wolności w zwieszeniu na 3lata. W 2007 został skazany również w zawieszeniu za to że kierował samochodem wbrew wydanemu zakazowi prowadzenia pojazdów.
W związku z tym sąd który skazał osobe w 2005r postanowił wezwać osobe w celu być może odwieszenia kary pozbawienia wolności.
Mam w związku z tym pytania:
1. jakie są szanse, że kara zostanie odwieszona?
2. jakie okoliczności przemawiały by w tym przypadku aby kary jednak nie odwieszać (np jedyny żywiciel rodziny?, na utrzymaniu nie pracująca żoa w ciąży?)?
3. czy w takiej sytuacji warto skontaktować się z adwokatem, by reprezentował interesy osoby?
Pilnie prose o odpowiedz

Wnioskuje zatem, że teraz wszystko w rękach sędziego, czy uzna on oba przestępstwa za podobne?
Mam również pytanie odnośnie charakteru takiego posiedzenia. Czy osoba wzywana jest przesłuchiwana?czy może na takim posiedzeniu stawić się z reprezentantem? który teoretycznie może ,,wybronić,, ją od odwieszenia kary?

Możesz ustanowić obrońcę, który będzie reprezentował Cię na tym posiedzeniu.
[lex:35dd9clx]Kodeks Karny Wykonawczy
art. 178 § 2 Przed wydaniem postanowienia w przedmiocie zarządzenia wykonania zawieszonej kary, sąd powinien wysłuchać skazanego lub jego obrońcę, chyba że zachodzą okoliczności zarządzenia wykonania kary określone w art. 75 § 1 Kodeksu karnego.[/lex:35dd9clx]

Jeżeli zachodzą przesłanki z art. 75 § 1 k.k. sąd ma obowiązek zarządzić karę.

Powrót