PILNE ! Polskie L4 (Zwolnienie Lekarskie) W Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Hanys83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanys83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Jutro muszę się udać do lekarza celem wypisania L4 dla niemieckiego pracodawcy (Polak z pochodzenia). Dzisiaj został poinformowany telefonicznie o mojej sutuacji,a jutro wyśle na e-mail biura firmy skan owego L4. Mam kilka pytań:

1. Z tego co wyczytałem L4 musi być wystawione wyłącznie na druku ZUS ZLA i dostarczone w ciągu 3 dni,zgadza się?

2. Co lekarz powinien wpisać w rubrykę w której podaje się numer NIP?
Jak się nazywa dokładnie po niemiecku odpowiednik polskiego NIP'u pracodawcy?

3. Oryginał muszę przekazać pracodawcy,w takim razie jak rozwiązać problem z drugą kopią dla niemieckiego AOK? Znalazłem dwie wersje:

a) Pracodawca powiadamia AOK i dopełnia formalności w celu uzyskania przez pracownika zasiłku chorobowego.

b) Lekarz wypisujący zwolnienie wypełnia trzy druki: oryginał w kolorze czerwonym przeznaczony dla ZUS, egzemplarz zwolnienia w kolorze zielonym dla pacjenta oraz trzeci egzemplarz, który pozostawia u siebie. Numer statystyczny choroby pojawia się tylko na oryginale. Ponieważ AOK potrzebuje informacji na temat diagnozy, ważne jest, abyście Państwo złożyli w AOK - obok kopii zielonego egzemplarza, który jest przeznaczony dla Państwa celem doręczenia pracodawcy - także kopię oryginału (czerwony druk). Przyspieszy to znacznie zarejestrowanie polskiego zwolnienia lekarskiego przez AOK. Przypominamy, że AOK jest uprawniona do uzyskania w ZUS wszelkich informacji potwierdzających prawdziwość doręczonego zwolnienia oraz do zlecenia przebadania ubezpieczonego w celu potwierdzenia diagnozy.

Zwolnienia lekarskie razem z kserokopią karty AOK prosimy przesyłać do AOK w terminie 7 dni od ustalenia niezdolności do pracy.

3. Ewentualna kopia dla AOK musi być przetłumaczona na niemiecki,żeby został mi wypłacony zasiłek chorobowy?

4. Ktoś się orientuje czy list wysłany priorytetem w poniedziałek z PL zostanie doręczony w środę w okolice Monachium? :D

5. Na niemieckim zwolnieniu lekarskim dla kasy chorych widnieje rubryka Betriebsstätten-Nr.
Co to za numer?

Co do 4.
Zależy też skąd wysyłasz, ale jeśli wysyłasz ze wschodniej Polski (wykluczając Warszawę), to list dojdzie ok. piątku (mi doszedł dopiero w sobotę, ale wysłałem po 12, to był polecony priorytetowy). Jeśli z południowej Polski to może dojść w środę. Ogólnie poczta gwarancji na dostarczenie w określonym terminie nie daje.
Pozostaje jeszcze alternatywnie zamówić kuriera. Z tego co wiem, liczy się data wpłynięcia, a nie stempla.

Dziękuje za pomoc. List będzie wysłany z Górnego Śląska.

Bardzo proszę o ekspresową odpowiedź na punkt numer 2!

Jaki numer musi wpisać lekarz w rubrykę numer 20 z druku ZUS ZLA przeznaczoną na polski numer NIP pracodawcy?
Jest jakiś niemiecki odpowiednik tego polskiego numeru który muszę przygotować?

Oto ten druk -> http://www.zus.pl/files/ZLA.pdf

Jutro mam wizytę i nadal nie wiem najistotniejszej rzeczy,pomocy!

Czyżby to był ten Betriebsstätten-Nr.?

Ostatnia edycja:
Hanys83 napisał:
Dziękuje za pomoc. List będzie wysłany z Górnego Śląska.

Bardzo proszę o ekspresową odpowiedź na punkt numer 2!

Steuernummer.

Jarek.N. napisał:
Czy ten numer widnieje gdzieś na moim Abrechnung'u?
Znalazłem na nim rubrykę Steuer-ID (Steueridentifikationsnummer) z 11-cyfrowym numerem,czy chodzi o ten numer czy o jeszcze inny?

Błagam ludzie pomóżcie na szybko bo za 4 godziny mam wizyte!

Przed chwilą kolega powiedział mi,że wystarczy jak pójdę do lekarza i przedstawię druk E106 i mam się nie martwić o resztę.
Na tym druku E106 jest rubryka "Numer identyfikacji zamieszczony na zaświadczeniu" z 9-cyfrowym numerem poprzedzonym litera C (np. C123456789).
Czy to może właśnie o ten numer się rozchodzi,który jest potrzebny do wpisania na druku ZUS ZLA w rubryce numer NIP pracodawcy?

Ostatnia edycja:
W rubryce nr. 20 piszesz swój numer PESEL lub NIP polski, jest chyba jasno napisane. Piszesz PESEL i tak to mało istotne sprawy. Na druku ZUS ZLA nie piszesz żadnych danych pracodawcy, tylko swoje. Rubryka nr. 20 jest chyba dla ciebie w ogóle nieistotna, to są dane watowców.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za chęc pomocy ale...
Jarek.N. napisał:
Jarek.N. napisał:
W rubryce nr. 20 piszesz swój numer PESEL lub NIP polski, jest chyba jasno napisane.
Jedna wypowiedź zaprzecza drugiej,także to nie takie oczywiste.
Jarek.N. napisał:
Piszesz PESEL i tak to mało istotne sprawy. Na druku ZUS ZLA nie piszesz żadnych danych pracodawcy, tylko swoje. Rubryka nr. 20 jest chyba dla ciebie w ogóle nieistotna, to są dane watowców.
Poza tym w Polsce w rubryce nr.20 pisze się dane płatnika składek,czyli zakładu pracy/pracodawcy bo to on je za nas reguluje (tak było w przypadku każdego mojego poprzedniego pracodawcy w Polsce). Także nie rozumiem w ogóle sensu zabazgrania tej rubryki moim peselem lub NIPem,który jest moim zdaniem nieistotny,zwłaszcza dla niemieckiego AOK przy wypłacaniu świadczenia chorobowego.

Nadal proszę o rzetelną odpowiedź na mój 3 post!

Jeżeli ten Steuer-ID (Steueridentifikationsnummer) na twoim Abrechnungu jest pracodawcy, to se go wpisz w tym swoim druku, a jeżeli to twój Steuernummer, to wpisz ten Betriebsstätten-Nr. Według mnie, to jest informacja dla polskich płatników składek, istotna dla polskiego ZUSu.

Ostatnia edycja:
Możliwe,że to informacja tylko dla polskich instytucji.
Chodzi mi o to,że tam wpisuje się albo konkretny numer albo żadnego.
Jeżeli się jakiś wpisuje to cały czas usiłuje się dowiedzieć jaki KONKRETNIE?
Na pewno nie "ten lub tamten albo owamten" byle by coś wpisać.

P.S. Sporo szukałem i do tej pory na żadnym forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi bo każdy ma inna opinię.

Ostatnia edycja:
witam serdecznie ,mam mały problem nie bardzo się znam na prawie niemieckim i pierwszy raz jestem w takiej sytuacji wiec liczę na jaka kolwiek pomoc. Otóż tak racowałam w niemczech jako pracownik najemny po 2 tygodniach skaleczyłam palca po czym poszło zakażenie ..przeszłam 2 operacje ,za zgodą lekarzy i pracodawcy wróciłam do Polski na druku DA1 mam wypisane dalsze leczenie a bliżej rehabilitacje , z tego co jest tu napisane ubezpieczona jestem jeszcze na 2 miesiące przez BGN .. Umowa o prace już mi się skończyła .prosze mi odpowiedzieć czy nadal mogę przedłużać chorobowe .dodam że nie mam Nip-u .co w takiej sytuacji robić

Powrót