PILNE! ZUS zajął mi wypłatę po 6 latach

• Autor wątku Autor wątku DominikaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DominikaD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam!
Kilka dni temu ZUS zajał mi znaczną część wynagrodzenia w kwocie 1500 PLN na rzecz rzekomo nie zapłaconych składek za ubezpieczenie społeczne prowadzonej firmy za rok 2002. Od jakiegoś czasu nie przebywam w miejscu zameldowania ze względu na przerprowadzony w zeszłym roku rozwód i toczącą się sprawę administracyjnego wymeldowania. Okazało się, iż ZUS posłał mi pismo zawiadamiające o zaległych składkach za rok 2002 i ich egzekucji dnia 28 stycznia 2008r. Pisma nie odebrałam, ponieważ nie prezbywałam w miejscu zameldowania. Następnie 21 lutego ZUS doręczył do mojego zakładu pracy informację o ściągnięciu nalezności z wynagrodzenia. Po czym na kopercie, którą Pani z ZUS-u mi okazała widnieje data powtórnego AWIZO z dnia 3 marca 2008r. Wynika z tego, iż ZUS nie odczekał na odebranie drugiego pisma tylko 2 tygodnie wcześniej posłał pismo dotyczące egzekucji.
Ponadto muszę wspomnieć, iż składki płaciłam regularnie w 2002 r., a firmę zamknęłam w 2003 r w kwietniu i przy wyrejestrowaniu z ubezpieczenia nie było żadnych zaległości.
Najważniejszy jest fakt iż ZUS wcześniej nie posłał żadnej informacji dotyczącej jakichkolwiek zaległości! Pierwsze pismo dotyczyło już egzekucji należności ze stycznia tego roku!

Bardzo PROSZĘ O POMOC!

Pierwsze kroki powinna Pani skierować do ZUS aby wyjaśnić sprawę.
Potem będzie można coś doradzić.
Mam nadzieję, że ma Pani dokumenty wpłat na potwierdzenie swoich słów.

Niestety... Wszystkie pozostałe "stare" dokumenty zostały zniszczone przez byłego współmalżonka. Na wieść o tym, choć już było po fakcie, nie oponowałam sądząc, iż sprawa po 6 latach jest już zamknięta.

[cytat:3gteyb54]firmę zamknęłam w 2003 r w kwietniu i przy wyrejestrowaniu z ubezpieczenia nie było żadnych zaległości. [/cytat:3gteyb54]

Podczas wyrejestrowywania płatnika składek nikt nie sprawdzał, czy składki zostały na bieżąco opłacone.

Powrót