PILNE!!!!!

• Autor wątku Autor wątku babelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

babelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jak napisać wniosek o usunięcie oskarżonych z sali????????????

witam

o wydaleniu oskarżonego z sali rozpraw decyduje sędzia i czyni to w trybie art.375kpk - w ramach uprawnień porządkowych; jednakże może to zrobić, gdy oskarżony pomimo upomnienia nadal zachowuje się w sposób zakłócający porządek rozprawy lub godzący w powagę sądu; nie może nakładać na niego jakichkolwiek kar porządkowych, czy to pieniężnej czy aresztu;
zresztą oskarżony ma prawo być obecny przy wszystkich czynnościach procesowych postępowania dowodowego (art.390kpk); jednakże można go w wyjątkowych wypadkach, tj. gdy należy się obawiać, że obecność oskarżonego mogłaby oddziaływać krępująco na wyjaśnienia współoskarżonych albo na zeznania świadka lub biegłego, usunąć z sali rozpraw na pewien czas, np. na czas zeznań świadka (art.390par.2kpk); decyzję w tej kwestii podejmuje sąd

zatem tylko w tych dwóch wypadkach jest możliwe usunięcie oskarżonego z sali rozpraw; a po powrocie sędzia musi mu wszystko wyjaśnić, co się działo pod jego nieobecność i oskarżony ma wtedy prawo ustosunkować się do tych faktów, a nawet zadawać pytania osobom w toku jego nieobecności słuchanych

pzdr

Czyli wychodzi na to że nic nie mogę zrobić..... Jestem pokrzywdzoną w tej sprawie a nie mam prawie nic do powiedzenia..... Bez sensu!!!! Nie chce tej sprawy:(:(:(

Ma to sens o tyle, że swobodniej będzie się Panio zeznawało, bo oskarżonego na sali nie będzie. inna sprawa, że oskarzony ma prawo się bronić i tak czy owak dowie się o tym, co na sali się działo.

Powrót