pilne

• Autor wątku Autor wątku justyna8521
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna8521

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
czy to możeliwe ze jak Prokurator się odwołąa od wyrok żeby posiedzenie odbyło się nie w Sądzie penitencjarnym tylko w Grodzkim? I czy powinno przyjść wtedy powiadomienie do skazanego do ZK tj na adres ZK A tu przyszło na adres domowy Czy to możliwe że dotyczy to innej sparwy? Proszę o odp jak ktoś cos wie Dziękuje z góry

Jeśli to sąd grodzki to musi dotyczyć innej sprawy.

[cytat="loli":2fyo2rho]Sąd grodzki jest od wykroczeń.[/cytat:2fyo2rho]

Nie tylko. Niektóre sprawy o przestępstwa też rozpoznają "sądy grodzkie". (a dokładniej wydziały Sądów Rejonowych tak nazywane).

Postępowanie apelacyjne po zaskarżeniu wyroku nie odbywa się w zakładzie karnym. Odbywa się w Sądzie. Oskarżony jest doprowadzany na termin jeżeli Prezes Sądu tak zarządzi (czyli doprowadzenie nie jest obowiązkowe).

ale mi chodzi o to czy możliwe jest żeby Prokurator się odwoał od wyroku( zawieszenie wykonania reszty kary dodam ze posiedzenie odbyło się w sądzie Penitencjarnym) do Sądu grodzkiego? Dodam ze pismo z zawiodomieniem o posiedzeniu przyszło do domu a oskarżony przebywa w ZK

[cytat="justyna8521":2feh4a6g]ale mi chodzi o to czy możliwe jest żeby Prokurator się odwoał od wyroku( zawieszenie wykonania reszty kary dodam ze posiedzenie odbyło się w sądzie Penitencjarnym) do Sądu grodzkiego? [/cytat:2feh4a6g]

1) Z tego co piszesz wynika, że Sąd penitencjarny wydał prawdopodobnie postanowienie, a nie wyrok.
2) Jeżeli postanowienie wydał Sąd penitencjarny to zażalenie służy do Sądu wyższej instancji (na pewno nie grodzkiego).
3) Jeżeli wezwanie przyszło z Sądu Grodzkiego to pewnie dotyczy innej sprawy, a doręczenie wezwania na adres domowy może świadczyć o tym, że Sąd prowadzący ową inną sprawę nie wie że oskarżóny jest pozbawiony wolności (BTW: Warto by było ów Sąd o tym zawiadomić).

dzięki za odp Ja już wszystko wiem to posiedzenie nie dotyczy w ogóle mojego chłopaka tylko jego brata i dotyczy to tego że nie zapłącił On mandatu Doszliśmy do tego bo sprawdziliśmy syg akt sprawy i dotyczy Ona sprawy jego brata bęzdie to jego drugie posiedzenie Ps swoją drogą jaki bałągan mają w tych Sądach że wysyłąją nie do tej osoby której dotyczy sprawa tylko do zupełnie innej Dodam ze obaj bracia mają imie zaczynające się na tą samą litere ale to w ogóle nie tłumaczy tego że powinni sprawdzać do kogo wysyłają i piszą I człowiek sam musi dochodzić po syg akt kogo dotyczy sprawa to jest aż śmieszne

Jak się wysyła kilkadziesiąt albo kilkaset pism dziennie to czasem można się pomylić :)

[cytat="kadi":1nhvvj1j]Jak się wysyła kilkadziesiąt albo kilkaset pism dziennie to czasem można się pomylić :)[/cytat:1nhvvj1j]
Nie tylko czasem :? takie rzeczy dzieją się dość często, już nie mówiąc o zmianach nazwiska na wyrokach itd itp. Kiedyś nie mogłam odebrać zawiadomienia do sądu ponieważ nazwisko było tak przekręcone, że na poczcie nie chcieli mi go wydać...na wyroku męża też było inne imię i nazwisko...ech ta biurokracja... :roza:

[cytat="marta222":2yrzne5g][cytat="kadi":2yrzne5g]Jak się wysyła kilkadziesiąt albo kilkaset pism dziennie to czasem można się pomylić :)[/cytat:2yrzne5g]
Nie tylko czasem :? takie rzeczy dzieją się dość często, już nie mówiąc o zmianach nazwiska na wyrokach itd itp. Kiedyś nie mogłam odebrać zawiadomienia do sądu ponieważ nazwisko było tak przekręcone, że na poczcie nie chcieli mi go wydać...na wyroku męża też było inne imię i nazwisko...ech ta biurokracja... :roza:[/cytat:2yrzne5g]

Co najgorsze w sledztwach też tak się mylą i ktoś za friko ma wczasy. :!:

Powrót